De John Frostbrug Gelders Archief

Er ontstaat een beter beeld van de Slag om Arnhem in september 1944 nu archeologen belangrijke vondsten hebben gedaan aan de voet van de John Frostbrug.

De archeologen hebben niet alleen persoonlijke bezittingen van militairen opgegraven, ze troffen ook Duits luchtafweergeschut aan. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat de brug ook direct na de Slag om Arnhem belangrijk bleef voor de Duitse bezetters.

Market Garden

De John Frostbrug over de Rijn is de brug die de geallieerden in 1944 niet in handen konden krijgen, waardoor de operatie Market Garden mislukte. Sindsdien staat het bouwwerk bekend als 'Een brug te ver'. De archeologen kunnen er nu graven omdat Rijkswaterstaat op dit moment de uiterwaarden van de Rijn aanpakt.

Baileybrug

Uit het archeologisch onderzoek blijkt dat de vele bomkraters rond de brug direct na de oorlog zijn volgestort met oorlogspuin, om de grond te egaliseren. In de grond bleek een complete Duitse luchtafweergeschutstelling te zijn ingegraven: een FLAK oftewel Flugabwehrkanone.

De archeologen troffen volgens Omroep Gelderland ook een baileybrug (een tijdelijke oeververbinding) aan. Verder vonden ze veel Duitse en Britse wapens, munitie, helmen, munten, krantenresten, noodrantsoenzakjes, een zakmes en een ehbo-koffer.

STER reclame