Paul Haarhuis en Robin Haase hebben plezier tijdens het duel met Tsjechië
NOS SportAangepast

Haarhuis: Amerika is als tegenstander prachtig

"Of we in de wereldgroep thuishoren? We hebben ons gekwalificeerd, ja dus!" Paul Haarhuis, die als captain zondag het Davis Cup-team naar de wereldgroep dirigeerde, reageert nog net niet geïrriteerd als hem de vraag wordt voorgelegd of Nederland thuishoort op hoogste niveau.

Het is een dag na de sensationale zege op Tsjechië. Een heroïsch duel waarin Oranje een 2-0 achterstand omboog in een 3-2 zege. Toch is het niet de mooiste Davis Cup-herinnering voor Haarhuis. Dat is namelijk die legendarische dag in 1993 toen Nederland met Haarhuis als speler Spanje versloeg. "We speelden tegen toptienspelers. De verrassing was toen groter dan gisteren."

Ook de vergelijking met de zege tegen Roemenië van 1997 wordt besproken. Haarhuis: "Dan vond ik de zege van gisteren mooier. Tegen Roemenië vond ik vooraf dat we moesten winnen. Dan was dit knapper. Nu waren we geen favoriet en bogen we een 2-0 achterstand om."

Haarhuis vindt dat Oranje in de wereldgroep hoort

Haarhuis-factor

Haarhuis leverde ook met de vrouwen in de Fed-Cup vorig jaar al grootse prestaties. Toen sneuvelde Oranje pas in de halve finales tegen Frankrijk. Is er sprake van een Haarhuis-factor? Haarhuis glimlacht: "Het zijn de spelers die het doen. De een houdt van een aai over de bol en de ander wil juist aangepakt worden. Het is een kwestie van daarin de goede balans vinden."

Nu mag Oranje dus uitkomen op het hoogste niveau, de wereldgroep. Woensdag wordt de loting verricht. Haarhuis verheugt zich erop. "De loting is zo belangrijk. Als je Zwitserland treft en zij komen met Federer en Wawrinka, dan zou geen enkel land in de wereldgroep thuishoren. Wat ik mooi zou vinden? Amerika is als tegenstander natuurlijk prachtig."

Paul Haarhuis roemt zege tegen Tsjechië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl