NOS NieuwsAangepast

'Over paar jaar plukken we de wrange vruchten van tekorten jeugdzorg'

Moeder Marleen over het tekort aan geld in de Jeugdzorg

Hulpverleners, gemeenten en ouders met kinderen in de jeugdzorg reageren bezorgd op het nieuws dat er meer kinderen aankloppen voor zorg, terwijl de geldpot juist leger is.

Marleen van der Vorst is moeder van drie kinderen die zorg nodig hebben. Ze runt een netwerk van ouders met kinderen in de jeugdzorg. Zij denkt niet dat gemeenten de zorg op termijn geregeld krijgen met de huidige budgetten. De geldpot is echt vaak leeg. "Nu al verloopt jeugdzorg moeizaam. Ik hoor signalen uit het hele land over ouders die naar de rechter moeten voor goede zorg, pgb's die niet meer worden toegekend en kinderen die veel te lang op wachtlijsten staan."

Van der Vorst bestrijdt niet dat er ook flink bespaard kan worden in de gemeenten. "Door een betere samenwerking tussen partijen, bijvoorbeeld. En gemeenten moeten aan de toegangspoort voor zorg veel meer deskundige kennis organiseren, zodat kinderen meteen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dan voorkom je dat kinderen te lang blijven hangen in zorg die niet helpt."

Maar ook daarmee zijn de problemen niet opgelost, zegt ze. "De problemen zijn te groot. Nu al lopen kinderen vast. Thuis, op school. Die kinderen zijn onze toekomst. Over vijf jaar plukken we als maatschappij de wrange en dure vruchten daarvan."

Onderaan de streep blijft een enorm tekort.

Wethouder van Maastricht

Gemeenten komen miljoenen tekort voor jeugdzorg. Maastricht is een van die gemeenten: voor dit jaar gaat dat tekort daar oplopen tot 8 miljoen euro. Wethouder Mieke Damsma (D66): "We doen van alles om dat tekort bij te passen. Door overal incidentele middelen vandaan te halen. Maar dat houdt op - en misschien is het al opgehouden. Onderaan de streep blijft een enorm tekort."

Toch denkt ze dat haar stad op termijn de jeugdzorg kan regelen met minder geld. Maar daarvoor moet de zorg flink veranderen en daarvoor is tijd nodig, zegt ze. Zij pleit er met honderd andere gemeenten voor om de bezuinigingen van de komende jaren op te schorten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een fonds waar gemeenten een beroep op kunnen doen als ze vernieuwende zorgprojecten willen uitproberen.

Het grootste probleem is de file voor de voordeur. Die blijft.

Zorgaanbieder Lucertis

Jozien Snijders, bestuurder van zorgaanbieder Lucertis, denkt niet dat verbeteringen en vernieuwingen in de zorg alle problemen zullen oplossen. "Dat is de bal aan ons terugspelen, door gemeenten. Het grootste probleem is de file voor de voordeur. Die blijft."

Toch kunnen ook zorgorganisaties een verbeterslag maken, vindt moeder Marleen. "Bij zware zorg heb ik geen reden om aan te nemen dat er meer zorg wordt verleend dan strikt noodzakelijk. Maar met name bij de lichtere hulp en therapieën, zie ik dat niet altijd duidelijk is of de zorg zinnig is en of de beloofde uren zorg ook geleverd worden. Door betere controle kan de gemeente dus nog besparen."

Staatssecretaris Van Rijn zegt in een reactie op het nieuws dat hij eerst de definitieve jaarrekeningen wil zien van de gemeenten, omdat gemeenten eerder op andere posten geld overhielden.

FNV Zorg en Welzijn is geschokt door de lege gemeentepotten en wijst ook op de gevolgen voor het personeel in de jeugdzorg. Zo stijgen bijvoorbeeld de werkdruk en de vermoeidheid en nemen burn-outklachten toe. "De politiek moet de handschoen oppakken en weer een realistisch bedrag begroten om deze structurele problemen in de jeugdzorg op te lossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl