Kunstgras op Het Kasteel, het stadion van Sparta

Eredivisieclubs installeren werkgroep kunstgras

De koepelorganisatie van eredivisieclubs ECV heeft maandag een werkgroep geïnstalleerd die gaat onderzoeken of een officieel verbod op kunstgras in de eredivisie mogelijk is. Dat meldt ECV-directeur Jacco Swart na het eerste overleg daartoe tussen de achttien clubs die uitkomen op het hoogste niveau.

In de werkgroep zitten twee afgevaardigden van de zogenoemde kunstgrasclubs, Hai Berden (voorzitter VVV) en Rob Toussaint (commercieel directeur Heracles). Daarnaast nemen twee vertegenwoordigers van de natuurgrasclubs zitting in de projectgroep, Hans Nijland (directeur FC Groningen) en Joost de Wit (directeur Vitesse). De groep wordt geleid door ECV-directeur Swart.

Broedende kip

''We gaan meteen aan de slag. We streven er voorlopig naar om op 12 december, in de vergadering betaald voetbal, met een voorstel te komen", verduidelijkt Swart. Het is duidelijk dat het vooral zal gaan om helderheid te krijgen over het draagvlak voor een compensatieregeling voor de (huidige) zeven kunstgrasclubs in de eredivisie, mocht het daadwerkelijk tot een verbod komen. Dat kan een kostbare zaak worden.

''Het is aan de projectgroep om daarbij alle clubs op de hoogte te houden. Maar we gaan niet wekelijks rapporteren aan de media. Je moet een broedende kip niet storen. Er zal nog minder naar buiten komen dan bij de kabinetsformatie", belooft Swart.

Licentie-eis

De ECV zal met een gedegen voorstel moeten komen voor 12 december. In die vergadering hebben namelijk alle profclubs stemrecht. Dus ook de clubs uit de Jupiler League, waarvan er maar liefst twaalf op kunstgras spelen. In die vergadering zou - voor de eredivisie - het spelen op een natuurgrasveld of hybride veld (combinatie van echt gras en kunstgras) als licentie-eis in de KNVB-reglementen kunnen worden opgenomen en daarmee formeel worden.

Compensatie gaat overigens niet puur om de kosten van het vervangen van kunstgras door een natuurgrasveld of hybride veld. Het gaat ook over compensatie voor het aanleggen van een apart trainingscomplex, wedstrijden met sponsors en maatschappelijke acties in het stadion, als het kunstgras verplicht verdwijnt.

Swart: ''We streven naar 12 december, maar als er meer tijd nodig blijkt, dan nemen we die. Het gaat om de kwaliteit van het besluit.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl