Een toestel van Ryanair in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Vlucht van Ryanair geschrapt? Dit moet je doen

Ga niet zelf andere vluchten boeken, want dan krijg je je geld waarschijnlijk niet terug. Dat adviseert de Consumentenbond aan reizigers die de dupe zijn van uitgevallen Ryanair-vluchten. De consumentenorganisatie is verbaasd over de ingreep van de luchtvaartmaatschappij.

Die schrapt komende weken veertig tot vijftig vluchten per dag, om problemen met de personeelsroosters op te lossen. Zo'n 300.000 mensen kunnen hierdoor hun geplande reis op hun buik schrijven.

"Een raar verhaal", zegt luchtvaartdeskundige Hans Heerkens over de onderbouwing van Ryanair. "Als er iets is wat je van tevoren kunt zien aankomen, is het dit. Ik heb dit nooit eerder gezien."

De lijst met geschrapte reizen staat, een beetje verstopt, ook op de website van Ryanair. Ook stuurt de organisatie reizigers een mail als hun vlucht geannuleerd is.

Eugenia van der Palm zat bijvoorbeeld al in Dublin, toen ze twee dagen van tevoren een mail kreeg dat haar terugvlucht geannuleerd was. "Ik dacht eerst dat het spam was, je gelooft het niet."

Ook Lizette van Veen ontving zo'n mail. Vanmorgen vroeg zou ze eigenlijk vliegen, maar zaterdagochtend kreeg ze een mail dat de vlucht niet door ging. "We kregen ook een mail dat we konden inchecken, dat was dus heel verwarrend."

Beide vrouwen zagen zich gedwongen zelf een andere, duurdere vlucht te boeken. Ze zijn boos. "Ik ga niet meer met Ryanair vliegen", zeggen ze allebei.

Lang onzekerheid

Reizigers blijven tot het laatste moment in onzekerheid over hun vlucht: Ryanair maakt pas enkele dagen voor vertrek bekend welke vluchten er precies uitvallen.

Tot en met woensdag zijn dat er tien in Nederland. De hele lijst voor de komende weken komt volgens de luchtvaartmaatschappij vanavond.

Veel gedupeerden zijn verontwaardigd over de annuleringen. "Elke tien minuten krijgen we een telefoontje over Ryanair", zegt een woordvoerder van de consumentenbond.

Ook bij claimorganisatie EUclaim stromen de meldingen binnen. "We hebben vanaf vrijdag 165 mensen een advies gegeven naar aanleiding van hun Ryanair-vluchten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl