ANP

Vaccinatieplicht Italië: 'Recht om zelf te kiezen wordt me ontnomen'

time icon Aangepast
Geschreven door
Mustafa Marghadi
correspondent Italië

Dokter Roberto Ieraci heeft het druk. Ouders lopen af en aan in zijn vaccinatiecentrum in het hartje van Rome, samen met kinderen die een prik moeten ontvangen. Tegen mazelen vooral. "Het is veel drukker dan andere jaren, ja. De afgelopen maand kregen we gemiddeld 130 tot 150 patiënten binnen voor een inenting."

Ze komen in hordes vanwege een nieuwe wet die deze zomer is aangenomen. Kinderen moeten ingeënt zijn tegen tien ziektes, anders mogen ze niet naar de kleuterschool. In dat geval moeten ouders met kinderen die leerplichtig zijn (vanaf 6 jaar) een boete betalen van maximaal 500 euro.

Mazelen

De wet kwam er na verschillende uitbraken van mazelen. "Helaas hebben zo'n 4200 mensen mazelen gekregen. En dat komt door iets waar wij specialisten al tijdenlang voor waarschuwen: de daling van de dekkingsgraad", aldus Ieraci.

De gezonde dekkingsgraad voor mazelen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 95%, maar in Italië is pakweg 85% van de bevolking ertegen gevaccineerd.

Dokter Roberto Ieraci NOS

Een vaccinatieplicht leek voor de overheid een logische keuze, maar er is grote weerstand tegen de wet. Niet alleen van de internationaal bekende 'anti-vax' bewegingen. De Italiaan laat zich over het algemeen niet dicteren door de overheid. In dit geval is meer dan een kwart van de Italianen tegen een verplichting om de kinderen te vaccineren.

Het is een grondwettelijk recht om mijn eigen zorg te kiezen.

Donatella, moeder

Donatella bijvoorbeeld. Zij is moeder van 3 kinderen en niet eens principieel tegen traditionele medicijnen. Ze heeft eerdere verplichte kindervaccinaties schoorvoetend toegestaan. Maar deze nieuwe verplichtingen zijn haar in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is een grondwettelijk recht om mijn eigen zorg te kiezen. Dat heb ik jarenlang heel secuur gedaan, en dat recht wordt mij nu ontnomen."

Donatella NOS

Haar kinderen stuurt ze dus zonder de nieuwe verplichte vaccins naar school. De boetes die ze zal krijgen slikt ze. "Ik ben nu bezig met andere ouders en advocaten om een zaak aan te spannen tegen de overheid. Ik wil die boetes niet betalen", zegt Donatella. Ze wordt in die zaak geholpen door organisaties die gezamenlijk duizenden Italianen vertegenwoordigen.

Maar veruit het grootste deel van de Italianen laat zijn kinderen wel inenten. En dat zorgt voor spanningen, zegt Donatella. "Ik merk dat mijn leven is veranderd. Ik moet me constant verdedigen voor iets wat mij en mijn gezin aangaat. En dat zorgt voor scheuren in families. Tussen mensen die voor en tegen zijn. Je kunt er niet eens meer over discussiëren."

Onverantwoord

Donatella blijft op haar strepen staan. Dokter Ieraci vindt dat ouders zoals zij onverantwoord handelen. "Het gaat om solidariteit tussen generaties. Als ik een kind inent, bescherm ik ook haar oma en andersom. De filosofie achter deze wet is goed."

Toch weet hij dat ook dit argument ouders die principieel tegen de wet zijn, niet zal overtuigen. "Maar er zijn veel twijfelaars. En deze wet zorgt ervoor dat zij wel over de streep worden getrokken."

In Nederland is geen enkel vaccin verplicht. Maar omdat het aantal gevaccineerde kinderen al drie jaar op rij daalt, tot zo'n 91 procent in 2016, gaan ook hier stemmen op voor een 'prikplicht'. Hoe zit dat in andere Europese landen?

- In België is alleen het poliovaccin verplicht. Ouders die hun kinderen niet laten inenten, kunnen theoretisch worden bestraft met een boete van enkele honderden euro's of een korte gevangenisstraf. In de praktijk komt dat vrij weinig voor.

- In Frankrijk moeten ouders hun kinderen verplicht vaccineren voor difterie, tetanus en polio. Vanaf 2018 komen daar nog acht vaccins bij, waaronder dat voor de mazelen. De straffen voor ouders kunnen dan oplopen tot 3750 euro boete of een celstraf van zes maanden.

- Duitsland verplicht ouders niet om hun kind te vaccineren, maar wel om zich te informeren bij de huisarts. Ouders die weigeren op consult te gaan, riskeren een boete van 2500 euro. Daarnaast mogen crèches niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Kinderdagverblijven zijn ook verplicht om autoriteiten in te lichten wanneer ouders weigeren op consult te gaan.

STER Reclame