Extra politie bij het parlement in Londen
NOS Nieuws

'Verdachten Londen pleegkinderen uit Irak en Syrië'

De twee verdachten die vastzitten voor de aanslag van vrijdag in de Londense metro zijn een 18-jarige vluchteling uit Irak en een man van 21 uit Syrië. Dat melden Britse media. Beide verdachten zouden pleegkinderen zijn geweest bij een ouder Brits koppel dat bij elkaar zo'n 200 kinderen heeft opgevangen.

Een dag na de metroaanslag, waarbij dertig mensen gewond raakten, werd de 18-jarige opgepakt in het havengebied van Dover. Mogelijk wilde hij de oversteek naar Frankrijk maken. Dezelfde dag werd ook de 21-jarige man opgepakt in het westen van Londen. Beiden worden nog verhoord.

De Syriër werd naar verluidt opgepakt bij een winkel in Hounslow waar kip wordt verkocht. Volgens een getuige van tabloid The Sun werd hij bij zijn arrestatie door drie mannen en een vrouw tegen de grond gewerkt. De getuige wilde hem aanvankelijk helpen omdat hij dacht aan een beroving, maar toen riepen ze dat ze undercover-agenten waren.

Onderscheiding

De politie doorzoekt vandaag drie huizen, waaronder dat van het koppel dat de twee in het verleden zou hebben opgevangen. Het stel, nu 71 en 88 jaar, kreeg in 2010 van koningin Elizabeth een Britse onderscheiding voor hun werk.

Bij de aanslag van vrijdag ontplofte een zelfgemaakte bom. Er ging vermoedelijk wat mis met het ontstekingsmechanisme.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurgroep IS, maar volgens minister Rudd van Binnenlandse Zaken is daarvoor vooralsnog geen bewijs gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl