De politie treedt op tegen betogers in St. Louis op de eerste dag van protesten
NOS NieuwsAangepast

Derde dag op rij rellen in St. Louis na vrijspraak witte agent

In de Amerikaanse stad St. Louis is een vreedzaam protest voor de derde dag op rij uitgemond in rellen. De politie arresteerde meer dan tachtig betogers.

Overdag liepen zo'n duizend mensen door de stad om te protesteren tegen de vrijspraak van een witte agent die in 2011 een zwarte man doodschoot. De laatste werd verdacht van een drugsdeal en was op de vlucht geslagen. De agent verklaarde dat hij zich bij een poging de man aan te houden bedreigd voelde omdat de man een revolver had, maar volgens de aanklagers had de agent die in de auto neergelegd.

Plantenbakken

De protesten van gisteren in St. Louis (Missouri) volgden hetzelfde patroon als in de dagen ervoor. Bij daglicht werd vreedzaam betoogd, maar aan het einde van de dag gedroegen enkele honderden betogers zich steeds agressiever. Ze gooiden plantenbakken om en vernielden ramen van winkels en hotels. Ook zouden agenten met een onbekende vloeistof zijn bespoten.

Toen de betogers geen gehoor gaven aan de oproep om zich te verspreiden en de betoging af te breken, grepen agenten in. Ze gebruikten onder meer pepperspray om arrestaties te verrichten.

In een late persconferentie zei burgemeester Lyda Krewson dat het overgrote deel van de betogers goede bedoelingen had; voor de rellen was een kleine groepje relschoppers verantwoordelijk, betoogde ze. Eerder in het weekend was nog een raam van Krewsons huis ingeslagen.

De verwachting is dat er vandaag opnieuw mensen de straat op gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl