NOS NieuwsAangepast

Help prostituees stoppen, schrijft Den Haag in brandbrief

De gemeente Den Haag roept het Rijk op subsidie te blijven geven voor een uitstapprogramma van prostituees. Wethouder Karsten Klein van Den Haag stuurt deze week een brandbrief naar het kabinet.

Van de ongeveer 1200 prostituees in Den Haag heeft de gemeente er ruim 200 de afgelopen jaren geholpen om uit het vak te stappen. Grote steun daarbij was de speciale 'Regeling Uitstapprogramma's Prostituees', waarvoor het Rijk jaarlijks drie miljoen euro vrijmaakt.

Nieuw bestaan

Maar halverwege volgend jaar stopt de subsidie en dat vindt Klein een slechte zaak, "De subsidie van het Rijk was een goed beleid. Het is namelijk belangrijk om vrouwen een kans te geven uit het vak te stappen. In het afgelopen jaar hebben we veel prostituees in Den Haag geholpen een nieuw bestaan op te bouwen en dat wil ik graag voortzetten."

Klein wil dat er ook na 2018 geld is voor het uitstapprogramma van prostituees, want dat voorziet in een behoefte. "Prostituees ervaren veel belemmeringen bij het opbouwen van een bestaan buiten de prostitutiebranche", zegt hij in Trouw. "Een belangrijk deel van de prostituees geeft aan nagedacht te hebben over stoppen met werken in de sector."

Kennis gaat verloren

Wethouder Klein is er bang voor dat veel kennis en ervaring verloren gaat als het programma stopt. Hij hoopt dan ook op steun van zijn collega's uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht om de brandbrief te ondertekenen.

Den Haag wilde in de periode 2014-2018 220 sekswerkers helpen, en komt met 205 geholpen vrouwen dus al een heel eind in de goede richting. Ook na het stoppen van het programma wil de gemeente geld vrij maken voor deze groep.

Shop, een stichting die sekswerkers begeleidt, zegt vanmorgen in Trouw bang te zijn dat de hulpverlening in andere steden straks ophoudt. Shop begeleidt nu ook prostituees uit onder meer Zoetermeer, Leiden en Gouda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl