Van der Heijden en Botteghin hebben geen intimidatie nodig

Aangepast
Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden Pro Shots

De een is een Braziliaan met een wat schuchtere uitstraling, de ander doet denken aan een lefgozertje dat zich niet de les laat lezen. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden, het uiterst solide verdedigingsblok van Feyenoord.

Samen vormden ze afgelopen seizoen een belangrijke pijler onder het succes van Feyenoord. Maar verwacht geen psychologische oorlogsvoering of gemeen spel van de verdedigers, iets waar hun illustere voorgangers Rinus Israƫl of John de Wolf vroeger in De Kuip niet vies van waren.

"Dat kan tegenwoordig niet meer, met al die televisiecamera's", zegt Van der Heijden. "Maar dat hebben wij helemaal niet nodig", vult Botteghin aan. "Wij zijn agressief in de duels, maar verdedigen op onze manier. We hoeven geen tegenstander te intimideren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Botteghin en Van der Heijden hebben geen 'trucjes' nodig

Toch zijn de Braziliaan en de geboren Leidenaar niet onomstreden. Zijn ze meedogenloos genoeg, vraagt de buitenwacht zich soms af. Het duo zakte afgelopen woensdag genadeloos door het ijs in de Champions League-ouverture tegen Manchester City (0-4). Het is daarnaast veelzeggend dat Van der Heijden (29) nooit de (voor)selectie van het Nederlands elftal heeft gehaald.

Hij trekt zich weinig aan van alle meningen. "We focussen ons niet op wat anderen over ons zeggen. Ik denk dat Eric en ik elkaar goed aanvullen", aldus Van der Heijden. "Ik weet niet zo goed wat we over die twijfel moeten zeggen. Wij moeten wekelijks laten zien wat we waard zijn", valt Botteghin (30) hem bij.

Jens Toornstra (bronzen schoen), Karim El Ahmadi (gouden schoen) en Eric Botteghin (zilveren schoen) tijdens het voetbalgala in augustus Feyenoord

Van der Heijden en Botteghin vormen ook zondagmiddag in de competitietopper tegen PSV het hart van de Feyenoord-defensie. Botteghin maakte vorig seizoen in Eindhoven na een 'vechtwedstrijd', waarin PSV vele kansen miste, de winnende voor Feyenoord, dat met 1-0 zegevierde.

"Natuurlijk was ik toen heel blij, maar ook vooral omdat wij toen een hele goede wedstrijd hadden gespeeld", herinnert de Braziliaan zich. "We hadden een zware wedstrijd tegen Manchester United (in de Europa League, red.) achter de rug en bij PSV haalden we een clean sheet."

"Die overwinning kwam vroeg in het seizoen, maar gaf ons wel een boost", weet Van der Heijden. "Onze teamgeest was toen heel goed. Dat gaf ons het vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Zege in Eindhoven gaf vorig seizoen aanzet tot landstitel Feyenoord'

PSV-Feyenoord begint zondag om 16.45 uur. Het duel is live te volgen via NPO Radio 1, het liveblog op NOS.nl en in samenvatting vanaf 19.00 uur op NPO 1. In de middaguitzending van Studio Sport is een uitgebreide voorbeschouwing te zien vanuit Eindhoven.

STER Reclame