NOS VoetbalAangepast

In sfeer van pappen en nathouden vervagen PSV's titelaspiraties

De problemen bij PSV stapelen zich op. Geen Europees voetbal en een kansloze competitienederlaag tegen sc Heerenveen. Een gebrek aan kwaliteit, een broze teamgeest en een gevoel van pappen en nathouden. Dat is het beeld dat de eens zo geprezen Eindhovense club momenteel oproept.

Vanuit de directie klinkt vooralsnog een grenzeloos vertrouwen in de huidige technische staf. Maar hoelang nog? Arno Vermeulen en Aad de Mos ontleden de wisselvallige prestaties van PSV, dat zondagmiddag een zware opdracht wacht in de topper tegen Feyenoord.

Marco van Ginkel en Jorrit Hendrix discussiëren erop los

PSV begon het seizoen met Europese uitschakeling. Daarna volgden drie eredivisiezeges, maar er werd kansloos verloren van sc Heerenveen. Waar komt dit vandaan?

De Mos: "PSV heeft niet één, maar twee problemen: kwaliteit en de spelopvatting van de tegenstander. Ze hadden voorheen moeite met fysiek sterke en verdedigend ingestelde ploegen. Maar Heerenveen heeft aangetoond dat PSV ook niet overweg kan met aanvallende teams, die veel positiewisselingen toepassen. Dat is automatisch ook een gebrek aan kwaliteit bij PSV."

Vermeulen: "PSV speelde tegen AZ al niet goed en won toen (3-2, red.) op basis van individuele kwaliteiten. Het was ontluisterend slecht hoe ze tegen Heerenveen speelden en dan heb ik het over de periode dat het nog elf tegen elf was. Het was kansloos. Ik schrok van het niveau van sommige spelers. Arias, Van Ginkel en Ramselaar stelden teleur."

Het gedrag van Jürgen Locadia in Heerenveen was illustratief. Hij weigerde in eerste instantie interviews te geven. Op aandringen van de technische staf is hij alsnog naar de pers gegaan.

Arno Vermeulen

Wat valt trainer Phillip Cocu te verwijten?

De Mos: "Je krijgt bij PSV het idee dat de spelers vaak maar half hun taak uitvoeren. Daarin schiet Cocu tekort, hij zou daar veel meer bovenop kunnen zitten. In de top moeten dingen worden geëist van spelers. Je moet niet te veel vragen. Bij PSV krijg je het gevoel dat nu vooral dingen worden gevraagd. Het is vaak pappen en nathouden."

Vermeulen: "PSV is momenteel geen team. Het gedrag van Jürgen Locadia na Heerenveen-PSV was illustratief. Hij weigerde in eerste instantie interviews te geven na afloop. Dat stond niet in zijn contract zei hij tegen de voorlichtster van PSV die het interviewverzoek overbracht. Later is hij op aandringen van de technische staf alsnog naar de pers gegaan. Het incident gebeurde onder de ogen van algemeen directeur Toon Gerbrands. Het zegt wel iets over de sfeer die momenteel rond PSV hangt."

Arno Vermeulen heeft kritiek op Jürgen Locadia

Is deze PSV-selectie sterk genoeg voor een landstitel?

De Mos: "Nee, op deze manier zie ik geen rol voor ze weggelegd. PSV kan zondag best van Feyenoord winnen, hoor, maar ik geloof er niet in dat ze daarna bijvoorbeeld op bezoek bij Excelsior of Heracles Almelo een goed resultaat behalen. Ze zullen in dat soort wedstrijden punten verspelen en dan doe je niet mee voor een titel. Vergeet ook niet dat de concurrentie sterker is geworden. Teams als FC Utrecht en Heerenveen ontwikkelen zich, terwijl bij PSV de kwaliteit is weggevallen."

Vermeulen: "Ik zei vooraf dat PSV kampioen kan worden, maar ook als vierde kan eindigen. En zo denk ik er nog steeds over. Steeds meer eredivisieclubs voelen dat er wat te halen valt tegen PSV, dus die voetballen ook met meer zelfvertrouwen en voelen zich misschien ook wel favoriet en voetballen daar ook naar, net zoals sc Heerenveen."

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar PSV gaat dit denk ik wel winnen. De rol van underdog ligt hen wel.

Aad de Mos over PSV-Feyenoord

PSV-Feyenoord, wat gaat het worden?

De Mos: "Hoe gek het misschien ook klinkt, maar ik denk dat PSV dit wel gaat winnen. De rol van underdog ligt hen wel en Feyenoord heeft bovendien een midweekse Champions League-ontmoeting achter de rug. Bij PSV kunnen ze het thuis tegen Ajax of Feyenoord wél opbrengen: mouwen opstropen, vanaf het begin erbovenop en met het publiek erachter."

Vermeulen: "Ik verwacht een gelijkspel. Dat is nu voor PSV het maximaal haalbare. Maar de week erna moet PSV naar FC Utrecht. Dan voorzie ik voor PSV geen fijne middag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl