Terpstra gaat voor zesde WK-medaille op rij

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen wielrennen in Bergen gaat Niki Terpstra voor zijn zesde WK-medaille. Op de ploegentijdrit welteverstaan.

Terpstra mikt op vierde WK-titel in zes jaar tijd

De Nederlander was er sinds de invoering van het onderdeel in 2012 alle keren bij. En QuickStep stond telkens op het ereschavot, waarvan drie keer op de hoogste trede.

Ploegentijdrit op de WK wielrennen

Jaar123
2012QuickStepBMCOrica
2013QuickStepOricaSky
2014BMCOricaQuickStep
2015BMCQuickStepMovistar
2016QuickStepBMCOrica

Terpstra is de enige wielrenner van QuickStep die er alle keren bij was en dus weet hij als geen ander wat er komt kijken bij een goede race tegen de klok. "Snelheid. En samenspel."

Dat samenspel luistert vrij nauw. "Het moeilijke is dat je je ploegmaten zo snel mogelijk moet laten fietsen. Je moet je soms inhouden, niet uitsloven. Elke beweging die je doet, beïnvloedt de rest."

De ploeg van QuickStep tijdens de eerste etappe van de Vuelta, een ploegentijdrit in Nîmes

QuickStep doet er alles aan om zo optimaal mogelijk aan de start te staan. Het verschil tussen winst en verlies kan in de details zitten.

Huis vlakbij de start

"In het begin van het seizoen zijn een paar mannen hiernaartoe gegaan om huisvesting te zoeken. En we hebben nu een huis op twee kilometer bij de start vandaan. We kunnen hier opwarmen en als we daar klaar mee zijn, bollen we zo naar de start toe."

Etixx-Quick-Step op het podium van de WK ploegentijdrit. Vanaf links: Tony Martin, Yves Lampaert, Julien Vermote, Bob Jungels, Marcel Kittel en Niki Terpstra

Ten opzichte van de afgelopen vijf edities mist QuickStep Tony Martin. Hij maakte de overstap naar Katusha. De vijf ploeggenoten van Terpstra voor zondag heten Jack Bauer, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Yves Lampaert en Julien Vermote.

QuickStep gaat om 16.28 uur als laatste van start voor de 42,5 kilometer.

Zeventien ploegen, elf WorldTour-teams

Niet elke WorldTour-ploeg heeft een team afgevaardigd naar Noorwegen. Van de achttien teams verschijnen er slechts elf op het appel. Lotto-Jumbo gaat als achtste van start, Sunweb (met onder anderen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman) als dertiende.

Starttijden WorldTour-teams

TijdTeam
15.58 uurAstana (Kaz)
16.01 uurLotto-Jumbo (NED)
16.04 uurKatusha (Zwi)
16.07 uurBora-Hansgrohe (Dui)
16.10 uurMovistar (Spa)
16.13 uurTrek-Segafredo (VS)
16.16 uurTeam Sunweb (Dui)
16.19 uurTeam Sky (GBr)
16.22 uurOrica (Aus)
16.25 uurBMC (VS)
16.28 uurQuickStep (Bel)

Ook de vrouwen rijden 42,5 kilometer. Anna van der Breggen staat met haar ploeg Boels aan het vertrek. Zij verkende alvast het parcours. "Het is best wel veel klimmen. Zeker voor een ploegentijdrit is het een technisch rondje."

Boels, met Anna van der Breggen in het mdden, tijdens de Ronde van Californië

In tegenstelling tot de WK in Qatar van vorig jaar, is het nu geen meter vlak. En vrij bochtig.

"In het begin veel korte klimmetjes, op en af. En in het centrum van Bergen zit een flinke klim, waarna er in de afdaling naar de finish kasseitjes liggen."

Voor Boels staan naast Van der Breggen ook Amy Pieters en Chantal Blaak aan de start. Team Sunweb telt vier Nederlandse rensters: Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Floortje Mackaij en Sabrina Stultiens.

Van de negen teams start Sunweb als zesde om 12.25 uur, Boels als laatste om 12.34 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl