NOS NieuwsAangepast

Worden Spaanse olijven het slachtoffer van Trumps 'America first'?

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

"From now on it's only America first." Wie de rede hoorde waarmee Donald Trump zijn mandaat als Amerikaans president inzette, dacht aan Chinese en Mexicaanse import. Maar een van de eerste slachtoffers kan weleens de Spaanse olijfsector zijn.

Spaanse boeren zouden hun zwarte olijven massaal dumpen op de Amerikaanse markt. Dat gaat tegen te lage kosten en is ook nog eens gesubsidieerd met Europees geld, vermoedt het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat betekent oneerlijke concurrentie met de olijfindustrie in de Verenigde Staten - en juist die moet volgens Trumps doctrine als eerste worden beschermd.

Trump: vanaf nu Amerika eerst

Het Amerikaanse ministerie begon een onderzoek na een klacht van twee olijfproducenten in Californië. De dreiging van sancties hangt al in de lucht: komen de Spaanse olijfboeren niet met een overtuigend verweer tegen de aanklachten dan komen er speciale importheffingen. De sector kan daardoor honderden miljoenen schade lijden, vreest de Spaanse branchevereniging Asemesa.

Ruim een derde van de Spaanse olijvenexport komt in de Verenigde Staten terecht. Afgelopen jaar ging het om 32 miljoen kilo, waarmee 70 miljoen euro is gemoeid.

Het juridisch verweer tegen de Amerikaanse beschuldigingen is volgens Asemesa erg gecompliceerd. "We moeten aantonen dat Spaanse olijfboeren geen extra subsidies krijgen bovenop Europese steun voor de agrarische sector. Het gaat niet alleen om olijven. De hele Europese landbouwsector staat ter discussie."

Vijftig onderzoeken

De Spaanse olijfboeren hebben tot het eind van de maand om zich tegen de Amerikaanse beschuldigingen te verdedigen, en krijgen daarbij ook steun vanuit Brussel. Een definitieve uitspraak in de kwestie wordt volgende zomer verwacht.

Niet alleen de Spaanse agrariërs zijn voorwerp van onderzoek, meldt de krant El Independiente. Zo zouden dit jaar in de VS zeker vijftig vergelijkbare onderzoeken zijn gestart, verspreid over een groot aantal landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl