Albert Speer, in 2015 voor de skyline van Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

Architect Albert Speer jr. overleden

Architect en stedenbouwkundige Albert Speer jr. is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd wereldberoemd met zijn ontwerpen voor gebouwen, nieuwe wijken en zelfs hele steden. Hij ontwierp onder meer acht stadions voor het WK voetbal in Qatar in 2022.

Speer maakte zich sterk voor strenge milieueisen aan gebouwen. In zijn ontwerpen gebruikte hij zo weinig mogelijk oppervlakteruimte en hij bouwde energiebewust.

Andere bekende projecten waarbij Speer was betrokken zijn de nieuwbouw van de Europese Centrale Bank en de Europawijk in zijn woonplaats Frankfurt, ontwerpen voor de Expo 2000 in Hannover en de Expo 2010 in Shanghai en grote stedenbouwprojecten in onder meer Peking, Riyad en Caïro.

Albert Speer jr. overleed in Frankfurt na een val. Hij was tot op het laatst betrokken bij zijn eigen architectenbureau, dat hij begin jaren 60 had opgericht en waar nu zo'n 200 mensen werken.

Speer senior

Speer was de zoon van nazi-kopstuk en architect Albert Speer. Die was goed bevriend met Hitler en gold, zeker in de laatste jaren van het Derde Rijk, als een van de machtigste mannen van het nazi-regime. Vanaf 1937 was hij de rijksarchitect en in 1942 werd hij minister van Bewapening.

Speer jr. werd in 1934 geboren in Berlijn als oudste van zes kinderen. Hij was twaalf toen zijn vader voor zijn rol in het nazi-regime tot twintig jaar cel werd veroordeeld. Zijn hele leven heeft hij geprobeerd zich van zijn vader te distantiëren. Tegelijk liep hij niet weg voor zijn familiegeschiedenis. Zo werkte hij samen met twee zussen mee aan een documentaire over zijn vader, die de ARD in 2005 uitzond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl