NOS NieuwsAangepast

Gebarentolk waarschuwde bij orkaan Irma voor pizza, monsters en beren

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Opmerkelijke adviezen voor doven en slechthorenden in Manatee County in de Amerikaanse staat Florida. Tijdens een persconferentie over orkaan Irma spraken de lokale autoriteiten over evacuaties, maar de aanwezige gebarentolk tolkte hele andere zaken.

Van "we willen dat u veilig bent", maakte de tolk bijvoorbeeld: "pizza wil dat u bent". Andere onsamenhangende gebaren gingen over monsters en "twintig overgebleven beren".

Een video van de persconferentie, waarbij de woorden van de gebarentolk zijn ondertiteld, is intussen bijna 400.000 keer bekeken.

Schande

De man die het persconferentie tolkte is geen officiële gebarentolk. Lokale media schrijven dat de autoriteiten snel een gebarentolk moesten hebben en daarom deze man hadden gevraagd.

Doven en slechthorenden in Manatee County spreken schande van de actie en willen excuses van de overheid. De man die tolkte is erg aangeslagen door het voorval. Zijn familie zegt dat hij enkel heeft willen helpen en tegen de autoriteiten heeft gezegd dat hij een dove broer heeft en alleen de basis van gebarentaal kent.

Vol overgave

Een video van een andere gebarentolk in Florida maakt juist veel positieve reacties los. De man tolkte vol overgave tijdens een belangrijke speech van Rick Scott, de gouverneur van Florida. De tolk werd daarna gevraagd om de populaire talkshow van Jimmy Kimmel te tolken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl