Extra agenten in de metro
NOS NieuwsAangepast

Politie-actie buiten Londen in verband met metro-aanslag

In de jacht op verdachten van de aanslag van gisteren in Londen is de Britse politie bezig met een actie in Sunbury-on-Thames, 25 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Een anti-terreureenheid doorzoekt een huis. Zo'n 200 bewoners van omliggende woningen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

De omgeving is afgezet om de weg vrij te houden voor de politie en er is een no-flyzone ingesteld voor kleine vliegtuigen en drones.

"Ik kreeg welgeteld een minuut de tijd om mijn kinderen te roepen, mijn spullen te pakken en te vertrekken", zei een buurvrouw tegen Sky News.

Informatie

Vanmorgen werd in Dover een man van 18 opgepakt vanwege de aanslag met een emmer vol explosieven in een treinstel in de buurt van station Parsons Green. Hij heeft de politie informatie gegeven die leidde naar Sunbury.

Minister Rudd van Binnenlandse Zaken zegt dat het "veel te vroeg" is om te zeggen of de verdachte bekend was bij de autoriteiten. Zij noemt het een geluk bij een ongeluk dat de bom niet meer schade heeft aangericht. Het was een geïmproviseerd explosief, maar wel serieus van opzet.

Waakzaam

Bij de aanslag raakten dertig mensen gewond. De aanslag mislukte deels doordat niet alle explosieven in de emmer ontploften. De gewonden hadden vooral brandwonden.

De Londense politiecommissaris Cressida Dick zegt dat er vooruitgang wordt geboekt in het onderzoek naar de aanslag. "De inlichtingendiensten staan de politie bij waar ze kunnen." Verder roept ze de Londenaren op gewoon door te gaan met hun leven, maar wel extra alert te blijven.

Het dreigingsniveau in Groot-Brittannië blijft voorlopig "kritiek", wat inhoudt dat de autoriteiten rekening houden met nieuwe aanslagen. De komende dagen wordt bekeken of het hoogste niveau gehandhaafd moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl