Extra agenten in de metro
NOS NieuwsAangepast

Britten zien dag na aanslag extra agenten op straat

Inwoners van Londen zullen vandaag meer agenten op straat zien. Na de mislukte bomaanslag op een metrostel bij het station Parsons Green is er meer politie vrijgemaakt voor surveillance. Ook is de klopjacht op de dader nog altijd gaande.

Premier May verhoogde gisteren het dreigingsniveau van 'ernstig' naar 'kritiek', omdat er mogelijk een nieuwe aanslag dreigt. Er worden militairen ingezet voor de beveiliging van mogelijke doelwitten, zodat zo'n duizend agenten worden vrijgemaakt voor patrouilles.

Meer politie op straat in Londen

De Londense politie en de binnenlandse veiligheidsdienst werken met honderden mensen aan de opsporing van de dader van de aanslag. Met beelden van bewakingscamera's, interviews met getuigen en forensisch onderzoek moet worden achterhaald wie de bom in de metro plaatste. De politie kon gisteravond nog niet zeggen wanneer de bom precies geplaatst was en of de dader in de buurt was toen hij afging.

De mislukte bom

De zelfgemaakte bom ging gisteren tijden de ochtendspits niet af, maar vatte vlam. 29 mensen in de trein raakten lichtgewond door het vuur en in het gedrang, maar geen van de slachtoffers is in levensgevaar.

Volgens de politie had de bom veel grotere schade kunnen aanrichten als hij was afgegaan zoals gepland. De politie onderzoekt nog of de rustige buitenwijk waar het explosief vlam vatte het doelwit was, of dat de bom elders had moeten ontploffen.

Het was de vierde aanslag op willekeurige burgers dit jaar in Groot-Brittannië, na een mesaanval op het parlement, de zelfmoordaanslag in Manchester en een aanval op een Londense uitgaanswijk. Ook reed een Brit in op gelovigen bij een moskee in Londen.

Identiteit onbekend

Er is een belangrijk verschil tussen deze aanslagpoging en de aanvallen door extremistische moslims eerder dit jaar: toen ging het om zelfmoordaanslagen, nu wilde de dader blijven leven. De autoriteiten houden er daarom rekening mee dat er nog meer aanslagen kunnen volgen, al zijn daar tot nog toe geen concrete aanwijzingen voor.

Volgens Scotland Yard maakt het onderzoek vorderingen, al wilde anti-terrorismechef Mark Rowley geen details geven over de identiteit van de dader of daders. Eerder had president Trump getwitterd over een verdachte die al langer bekend was bij de autoriteiten, maar premier May zei dat dergelijke speculaties niet handig waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl