NOS NieuwsAangepast

IJsland vergoedt spaargeld Icesave

Het IJslandse parlement heeft gestemd voor terugbetaling aan Nederland en Groot-Brittannië van het spaargeld dat verloren ging bij de ondergang van de bank Icesave. Vijf vragen over deze deal.

Hoeveel geld heeft Nederland tegoed van IJsland?

Het gaat om 1,3 miljard euro. Na de ondergang van Icesave, in 2008, konden duizenden Nederlandse rekeninghouders naar hun geld fluiten. Uiteindelijk werden ze voor een groot deel gecompenseerd door de Nederlandse overheid. Spaarders kregen tegoeden tot 100.000 euro vergoed, wie meer had uitstaan kreeg boven dat bedrag niets terug.

Eerder was er ook al een akkoord, wat is daarmee gebeurd?

Eind 2009 sloot IJsland al een overeenkomst met Nederland en Groot-Brittannië. Maar de bevolking van IJsland stemde bijna een jaar geleden in een referendum tegen de deal. Den Haag en Londen moesten opnieuw onderhandelen met de regering in IJsland. Eind vorig jaar kwamen de landen opnieuw tot overeenstemming.

Wat staat er in de nieuwe overeenkomst?

IJsland begint over 5 jaar met terugbetalen. Een belangrijk verschil met de deal van 2009 is de rentevergoeding. IJsland betaalt 3 procent over de 1,3 miljard euro, eerst was dat 5,5 procent. Dat scheelt 32 miljoen euro per jaar, maar de Nederlandse overheid speelt hiermee quitte. Groot-Brittannië krijgt 2,5 miljard uit IJsland overgemaakt.

Hoe zeker was het dat dit doorging? Het parlement van IJsland heeft de afgelopen dagen over de overeenkomst gedebatteerd. Een belangrijke oppositiepartij lag eerst nog dwars, maar stemde er nu toch mee in.

Wat vindt de IJslandse bevolking?

Zo'n 20.000 IJslanders hebben een petitie ondertekend, waarin ze de president vragen om zijn veto uit te spreken. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij zich daar niets van aantrekken. Volgens de overgrote meerderheid van de IJslanders heeft de regering in Reykjavik uiteindelijk een gunstige deal gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl