Voorstanders van het Koerdische referendum in Erbil, Irak.
NOS NieuwsAangepast

Internationaal verzet tegen Koerdisch referendum over afscheiding Irak

De langgekoesterde wens van de Koerden in het noorden van Irak om van hun autonome regio een onafhankelijke staat te maken, stuit op internationaal verzet. Eensgezind pleiten de Verenigde Naties, de VS, de Iraakse overheid in Bagdad en buurlanden Turkije en Iran tegen het door de Koerden afgekondigde onafhankelijkheidsreferendum van 25 september.

Het Koerdische parlement heeft ingestemd met een volksraadpleging over afscheiding van Irak. Eerder vroeg een internationale delegatie van de Verenigde Staten, de VN en Groot-Brittannië de Koerdische leider Massoud Barzani om uitstel van zijn "zeer riskante" referendum.

De internationale gemeenschap vreest voor confrontaties tussen de centrale overheid in Bagdad, die onafhankelijkheid niet ziet zitten, en de Koerdische bewoners van het olierijke noordoosten. Spanningen leiden volgens de VS af van de oorlog tegen Islamitische Staat. De extremistische beweging houdt nog steeds delen van Irak en Syrië bezet.

'Erg slecht idee'

President Erdogan van Turkije noemt het referendum een "erg slecht idee". Turkije heeft een grote Koerdische populatie, waarvan een deel zich wil afscheiden van Turkije. In de onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden in het zuidoosten van Turkije vielen in dertig jaar tijd meer dan 40.000 doden. Door een referendum in buurland Irak wordt die strijd mogelijk nog heviger. Ook Iran heeft een Koerdische bevolkingsgroep, en is om die reden huiverig voor een referendum.

Een referendum biedt geen vooruitzicht op internationale erkenning van de Koerdische onafhankelijkheid.

VS-afgevaardigde Brett McGurk

De Koerden spelen een sleutelrol in de coalitie tegen IS. Hun deelname aan de strijd daartegen wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Wapenleveranties aan Syrische en Iraakse Koerden worden door Turkije met argwaan bekeken.

Maar de internationale steun is niet onbeperkt. "Een referendum op 25 september biedt geen vooruitzicht op internationale erkenning", zei Brett McGurk, een speciale afgevaardigde van de Verenigde Staten en lid van de internationale delegatie, na een gesprek met Barzani.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl