1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 184: lekken over Prinsjesdag en de formatie

Prinsjesdag komt dichterbij en zoals altijd de afgelopen jaren lekken er dan cijfers uit. "Verschrikkelijk", reageert premier Rutte. "Maar ja, het is onderdeel van Den Haag."

Dit jaar staat Prinsjesdag vooral in het teken van de formatie. Want wat blijft er van de begroting voor 2018 overeind, als de formerende partijen het eens worden over een nieuw regeerakkoord?

Volgens premier Rutte veel. "Het gaat om een begroting van 270 miljard euro, dat gaan wij echt niet ineens allemaal anders doen."

Rutte is de verbindende schakel tussen het oude en het nieuwe kabinet. Buma en Segers van CDA en ChristenUnie gaan (waarschijnlijk) voor het eerst in jaren regeren, dus die leggen het accent anders dan Rutte.

Buma: "De Miljoenennota is van het demissionaire kabinet en het nieuwe kabinet zal een heleboel wijzigingen hebben." Segers noemt de Prinsjesdagstukken wel echte plannen, maar die wijzigingen zullen er zeker komen, zegt hij.

Gelekt

Over de formatie en het concept-regeerakkoord wordt overigens ook gelekt. Gisteren werd bekend dat de vier onderhandelende partijen het eens zijn over vluchtelingendeals en een nieuwe bed-bad-broodregeling.

Maandag gaan de onderhandelingen verder. Dinsdag is het Prinsjesdag. Woensdag is premier Rutte met de PvdA-ministers Koenders en Ploumen bij de Verenigde Naties in New York.

Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings vloggen wekelijks over de formatie. Vrijdagavond verscheen hun nieuwste Formatievlog, nummer 24. Bekijk hem hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl