NOS SportAangepast

Na De Bakker ook Haase in vijfsetter onderuit in Davis Cup

Ook Haase in Davis Cup ten onder in vijfsetter

Oranje staat er in de Davis Cup-ontmoeting met Tsjechië in Den Haag, met als inzet een plaats in de wereldgroep, beroerd voor na de eerste dag. Na de nederlaag van Thiemo de Bakker tegen Jirí Veselý verloor ook Robin Haase. Lukás Rosol klopte hem met 6-7 (5), 6-3, 6-2, 3-6, 7-5.

Haase, de nummer 39 van de wereld, zou op papier geen kind moeten hebben aan Rosol, die op de 192ste plaats staat. Haase won nog wel de eerste set (nadat hij een 3-0 voorsprong had weggegeven), maar begon zich te ergeren na wat missers en bakte er twee sets lang niks meer van.

De Nederlandse kopman richtte zich plots weer op, won de vierde set en kwam in de vijfde set van 2-5 terug tot 5-5. Maar Rosol, in 2015 nog de mondiale nummer 27, zegevierde alsnog.

"In de vierde set, bij een 2-1 achterstand ging het publiek erachter staan", merkte captain Paul Haarhuis. "De wedstrijd draaide. Het lukte toen alleen niet de break te pakken. Dan sta je toch met lege handen."

Robin Haase heeft ondanks de nederlaag genoten van het volle stadion. "Het was een van de leukste Davis Cup-wedstrijden die ik heb gespeeld met het publiek, dat tien sets lang achter ons stond. Dat was geweldig, maar het is zuur dat we geen een wedstrijd winnen."

Nederland moet nu het dubbelspel van morgen en de twee enkelpartijen op zondag winnen om zich te plaatsen voor de wereldgroep. "Dat wordt een heel zware klus", zegt Haarhuis, "maar we moeten er wedstrijd voor wedstrijd naar kijken. We zullen in elke partij kansen krijgen om het naar ons toe te trekken. Het is mogelijk, maar we kunnen ons geen foutje meer permitteren."

Oranje op achterstand in Davis Cup na nederlaag De Bakker

Eerder op de dag verloor Thiemo de Bakker het eerste duel in vijf sets van Jiri Vesely: 4-6, 6-3, 4-6, 6-4, 6-4. De Bakker begon goed en won de eerste set na een vroege break. In de tweede set kwam Vesely wat beter in zijn spel en trok deze naar zich toe.

De derde set ging lang gelijk op totdat De Bakker met een break de set binnenhaalde. Al vroeg in de vierde set brak Vesely De Bakker en hield deze break vast. In de vijfde set was de tank leeg bij De Bakker, ondanks een aantal moedige pogingen.

"Ik denk dat ik een prima wedstrijd speel, maar het verlies doet pijn", zegt De Bakker "Ik moet tevreden zijn omdat ik er zo dicht bij ben, want ik heb gewoon lang niet op dit niveau gespeeld met de spanning erbij. Maar ik voel me goed genoeg om ook op zondag te spelen."

Op twee momenten heeft De Bakker voor zijn gevoel iets laten liggen. "Aan het begin van de vierde set sta ik met 1-0 voor en krijg ik kansen op zijn service. Daar heb ik volgens mij zelfs een breakpoint gehad."

"En aan het begin van de vijfde set heb ik het vijf games op rij moeilijk. Het niveau zakte te veel weg en een dubbele break was daar te veel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl