ANP
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zeeland knarsetandend akkoord met rekening sanering Thermphos

De provincie Zeeland gaat toch meebetalen aan de schoonmaak van het zwaar verontreinigde terrein van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat wil 27 miljoen euro bijdragen. Dat gebeurt wel met tegenzin, want eigenlijk heeft Zeeland het geld niet.

Ruim vijf jaar geleden ging Thermphos failliet. Toen de sanering begon bleek de grond ernstig vervuild met fosforslib. Geschatte opruimkosten: 170 miljoen euro. Omdat de failliete boedel maar enkele tientallen miljoenen opleverde, moeten de saneerders nu diep in de buidel tasten. De resterende schoonmaakkosten worden geschat op 83 miljoen euro.

Commissie Samsom

Na jarenlang gesteggel over wie die kosten moet dragen, werd een commissie ingesteld onder leiding van PvdA-kopstuk Diederik Samsom. Hij concludeerde dat het Rijk, provincie en haven elk een gelijk deel van 27 miljoen euro moeten betalen.

Het Rijk en Zeeland Seaports, op wiens terrein de fabriek staat, lijken volgens Omroep Zeeland akkoord. De provincie aarzelde: die zegt het geld niet te hebben. Een verhoging van de motorrijtuigenbelasting in Zeeland, wat de commissie-Samsom voorstelde, ziet de provincie niet zitten.

Voorwaarden

Maar gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt nu dat Zeeland alsnog akkoord gaat. Hij hoopt dat Den Haag de provincie alsnog voor een deel tegemoet komt. Ook de optie om de 27 miljoen euro in termijnen te betalen, ligt op tafel. Al twijfelt De Bat: "Een paar ton meer of minder op de begroting, maakt voor de provincie Zeeland heel wat uit."

Zeeuwse Statenleden hebben nog de hoop dat er een bijdrage uit Europa komt. De Bat bevestigt slechts dat wordt gesproken met 'Brussel', maar over de inhoud van die gesprekken wil hij niets kwijt.

Advertentie via Ster.nl