Macron spreekt op 4 september met jonge leerlingen over het nieuwe schooljaar
NOS NieuwsAangepast

Macron wil mobieltjes verbieden op Franse scholen

Het was een verkiezingsbelofte van Macron en die lijkt hij nu door te zetten: het verbieden van mobieltjes op scholen in Frankrijk. Het gebruik van mobieltjes in de klas was al verboden, maar hij wil nu verder gaan.

Als leerlingen op school zijn, moeten ze ook echt met school bezig zijn, vindt de Franse president. "Spelen op je mobieltje in de gang of op het schoolplein hoort daar dus niet bij", zegt NRC-correspondent Peter Vermaas op NPO Radio 1 over het plan.

"Voor Macron is dit belangrijk", vertelt Vermaas. "Het was een symbolisch voorstel in zijn verkiezingsprogramma om te laten zien dat hij echt werk wil maken van verbetering in het Franse onderwijs. Terug naar die ouderwetse degelijkheid. Want de problemen zijn namelijk groot."

Ieder jaar gaan zo'n 100.000 leerlingen van school voordat ze een diploma hebben behaald.

Peter Vermaas, NRC-correspondent Frankrijk

"Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de jeugdwerkloosheid in de banlieues", legt Vermaas uit. "Ieder jaar gaan zo'n 100.000 leerlingen van school voordat ze een diploma hebben behaald. Uit onderzoeken blijkt dat als je opgroeit in een arme wijk, de kans dat je van een dubbeltje een kwartje wordt, nergens zo klein is binnen Europa als in Frankrijk."

Opbergsysteem

De Franse minister van Onderwijs wil een opbergsysteem waar de leerlingen hun mobieltje kwijt kunnen voordat ze de klas betreden. "Net als bij de Franse ministerraad, daar moeten ze bij vergaderingen ook altijd hun mobieltje inleveren", zegt Vermaas. Maar de lerarenvakbonden en ouderorganisaties zijn sceptisch. Zij denken dat het plan moeilijk uit te voeren is.

Op het ministerie van Onderwijs is deze zomer continu gewerkt om een andere verkiezingsbelofte van Macron te realiseren: het halveren van klassen in de achterstandswijken. "Zo zijn er meer leraren om persoonlijke aandacht te geven aan de leerlingen om juist te voorkomen dat leerlingen van school gaan zonder dat ze kunnen lezen of simpele rekensommetjes op kunnen lossen. Want dat schijnt echt een probleem te zijn", stelt Vermaas.

Ook wil Macron dat leraren beter betaald gaan worden. Zo krijgen ze in de achterstandswijken betere leraren, is het idee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl