Robin Haase
NOS SportAangepast

Haase geen nationale troetelbeer, wel ongeëvenaard in Davis Cup

Een enkele afzegging daargelaten is Robin Haase al ruim een decennium een vaste waarde voor Nederland in de Davis Cup. Waar de samenstelling van het team nog weleens veranderde, werd zijn naam altijd als eerste op het lijstje gezet.

Ook dit weekend is Haase in zijn geboortestad Den Haag er weer bij. Nederland duelleert in het Zuiderpark met Tsjechië om een plaats in de wereldgroep.

Wie het over de Davis Cup heeft, denkt qua Nederlands succes al gauw aan nationale troetelbeer Raemon Sluiter of Mark Koevermans. Zij bezorgden Nederland in het verleden het nodige succes in de wereldgroep, maar waren in tegenstelling tot Haase ook aaibaar voor het publiek.

Haase in vorm: maar ik moet niet te graag willen

Sluiter zette in 2001 Eindhoven op zijn kop door bij zijn debuut Juan Carlos Ferrero, destijds de mondiale nummer twaalf, te verslaan in een vijfsetter.

Of wat te denken van Koevermans, die in 1993 voor het wonder van Vall d'Hebron zorgde door Sergi Bruguera in het beslissende vijfde enkelspel te verslaan, na een 2-0 achterstand in sets, waardoor grootmacht Spanje werd verslagen.

Raemon Sluiter na zijn winst op Juan Carlos Ferrero

De tijd dat Nederland een rol van betekenis speelde in de wereldgroep ligt inmiddels ver achter ons. Echter, kopman Haase viel de afgelopen jaren maar weinig te verwijten.

Een opmerkelijk gegeven: Haase is, gekeken naar zijn winst-verlies-saldo in het enkelspel, de best presterende Davis Cup-speler ooit voor Nederland. Hij won 71 procent van zijn singlepartijen.

Ter vergelijking: Sluiter kwam tot een winstpercentage van 38 procent (W6/V10), Koevermans won 66,7 procent (W6/V3) van zijn duels in de landencompetitie. Richard Krajicek, algemeen beschouwd als de beste Nederlandse tennisser ooit, kwam tijdens zijn carrière tot slechts 42,9 procent (W6/V8).

Prestaties Davis Cup-spelers - enkelspel

Speler W-V Winstpercentage
Robin Haase 24-10 70,6
Hendrik Timmer 32-15 68,1
Mark Koevermans 6-3 66,7
Paul Haarhuis 15-8 65,2
Jan Siemerink 13-8 61,9
Michiel Schapers 14-10 58,3
Sjeng Schalken 15-12 55,6

Een kanttekening die gemaakt moet worden is dat Haase zijn wedstrijden voornamelijk op het niveau onder de wereldgroep heeft afgewerkt.

Twintigste Davis Cup-weekend

De 30-jarige Haase begint vandaag aan zijn 20ste ontmoeting, captain Paul Haarhuis is met 27 interlands achter zijn naam recordhouder voor Oranje. Hij verdedigde de eer van Nederland zestien jaar.

Haarhuis ziet na afhaken Berdych kansen voor Oranje

Haase speelde de afgelopen maanden op hardcourt, in de Verenigde Staten, en vervolgt zijn seizoen na de Davis Cup met het Aziatische hardcourtseizoen. Desondanks maakt hij in het landsbelang voor een week de omschakeling naar gravel.

Het is een lang jaar geweest met veel toernooien. Het kost wat meer kracht om me op te laden.

Robin Haase in aanloop naar het Davis Cup-duel van Nederland met Tsjechië

"Het is een lang jaar geweest met veel toernooien. Het kost wat meer kracht om me op te laden, dat merk je soms wel. Maar ik voel me goed en heb nu wat dagen gehad om weer te wennen aan gravel", zei hij deze week in het Haagse Zuiderpark, waar de ontmoeting tussen Nederland Tsjechië wordt afgewerkt.

Haase treedt vrijdagmiddag in de tweede partij aan tegen Lukas Rosol, Thiemo de Bakker opent tegen Jiri Vesely. Nederland speelt voor het eerst sinds 2014 weer eens een thuiswedstrijd.

De selecties (met wereldranking)

NederlandTsjechië
39. Robin Haase59. Jiri Vesely
279. Tallon Griekspoor145. Adam Pavlasek
408. Thiemo de Bakker192. Lukas Rosol
41. Matwé Middelkoop (dubbelspel)58. Roman Jebavy (dubbelspel)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl