NOS NieuwsAangepast

Grootste stijging van de koopkracht in negen jaar

Voor het derde jaar op rij is de koopkracht van Nederlanders gestegen. In 2016 steeg de koopkracht met 2,7 procent, dat is de grootste stijging sinds 2007.

Tijdens de crisis kregen Nederlanders jarenlang minder te besteden, maar sinds 2014 zit de koopkracht in de lift. Wat aan koopkracht is verloren tijdens de crisisjaren is inmiddels ingehaald.

In de cijfers van het CBS wordt gekeken naar de doorsnee toename van koopkracht. Dat wil zeggen dat van de ene helft van de bevolking de koopkracht met meer dan 2,7 procent steeg, bij de andere helft was de groei kleiner.

Vooral werkenden in loondienst gingen erop vooruit. Bij die groep steeg de koopkracht met 4,9 procent. Dat is de grootste stijging in vijftien jaar tijd. Bij gepensioneerden was de stijging van de koopkracht het laagst.

In 2016 nam het kabinet een aantal maatregelen om de koopkracht te laten stijgen. Zo werd de belasting op werk verlaagd.

Ontwikkeling van koopkracht

Niet iedereen ging erop vooruit. Bij 1 op de 3 Nederlanders daalde de koopkracht, bijvoorbeeld vanwege ontslag of omdat ze met pensioen gingen. Ter vergelijking: in het crisisjaar 2012 gingen bijna twee keer zo veel mensen erop achteruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl