Grand Theâtre aan het Pompenburg in Rotterdam Stadsarchief Rotterdam

Tuschinski krijgt straat in Rotterdam

time icon Aangepast

Een Rotterdamse straat wordt vernoemd naar Abraham Tuschinski, de oprichter en naamgever van de beroemde bioscoop in Amsterdam. Rotterdam eert Tuschinski met een straat omdat hij lang in de stad woonde, en er ook begon als bioscoopeigenaar.

Het gaat om een straat in een nieuw te bouwen buurt, meldt RTV Rijnmond. Die komt vlak bij het Erasmus MC en de Rochussenstraat, waar Tuschinski de laatste jaren van zijn leven woonde.

Rotterdamse bioscopen

De Joodse Tuschinski werd in Polen geboren en kwam in 1904 naar Rotterdam, 18 jaar oud. Hij werkte eerst als kleermaker en pensionhouder voor landgenoten en begon in 1911 zijn eerste bioscoop onder de naam Thalia. Daar kwamen nog vier Rotterdamse bioscopen bij, waarvan het Grand Theâtre aan het Pompenburg de meest luxueuze was. Dat werd in 1923 geopend.

Intussen had hij in 1921 het Theater Tuschinski in Amsterdam geopend.

In de Tweede Wereldoorlog werden de Rotterdamse bioscopen van Tuschinski vernietigd bij het bombardement op de stad. Zelf overleefde hij de oorlog niet. Hij kwam in september via kamp Westerbork in Auschwitz terecht, waar hij werd vergast.

Nieuwbouw

Het duurt nog even voordat de Rotterdamse Tuschinskistraat een feit is. Eerst moet de nieuwe buurt nog gebouwd worden. Dat gaat vanaf begin volgend jaar gebeuren.

Naast Tuschinski krijgen ook twee andere Joodse ondernemers er een straat: Samuel Soesman (1853-1911) en Karl Weisbard (1877-1942). Net als Tuschinski kwam ook Weisbard in Auschwitz om.

Dit is een artikel van

STER Reclame