ANP
NOS Nieuws

Formatiedag 183: toenadering op het migratiedossier

De gemeenten, provincies en waterschappen die vanmorgen bij informateur Zalm en de formerende partijen langskwamen gingen opgewekt weer naar huis.

"Er is genoeg geld voor de opgaven waar we voor staan", zei voorzitter Bijleveld van het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Voorzitter Van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft ook vertrouwen in de samenwerking met het mogelijk nieuwe kabinet. "Daar is geld voor nodig, en ook daar zijn we positief over."

VVD-leider Rutte zei dat er nog geen conclusies zijn getrokken. "Maar je merkt wel dat we eruit kunnen komen."

Snelle terugkeer

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het ook eens over een nieuwe bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Er komen acht locaties waar uitgeprocedeerden worden voorbereid op een snelle terugkeer naar eigen land. Gemeenten krijgen meer vrijheid.

Maar op de agenda staan nog het kinderpardon en de opvang van vluchtelingen, onderwerpen waar de meningen sterk over verschillen.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "En er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is. Maar niemand verwacht dat de vier partijen, in het zicht van de haven, de formatie op deze onderwerpen laten stuklopen."

Morgenochtend wordt er na de ministerraad, die naar verwachting maar een uurtje duurt, weer verder onderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl