Als Trump in Florida stormschade heeft, is hij goed verzekerd

Aangepast
Trumps resort in Florida AFP

President Trump gaat vandaag naar Naples en Fort Myers, plaatsen aan de westkust van Florida die de volle kracht van orkaan Irma over zich heen kregen. Ongeveer de helft van de staat heeft onder Irma te lijden gehad: wegen staan onder water, huizen zijn beschadigd, mensen zijn dakloos.

De Amerikaanse president heeft zelf drie golfclubs in Florida en zijn resort Mar-a Lago. Hij heeft het zelf intussen omgedoopt in het Winter White House en ontving er in de eerste maanden na zijn aantreden internationale gasten. In de zomermaanden is het in Florida te warm, te vochtig en dreigen orkanen. Daarom gaat de club dicht en bracht hij de zomervakantie door in een ander buitenverblijf in New Jersey.

Mar-a-Lago ligt in West Palm Beach aan de oostkust, waar Irma minder schade aanrichtte dan aan de westkust. Toch heeft het huis wel wat schade opgelopen, schrijft een plaatselijke krant. Volgens de Palm Beach Daily News is er lichte lekkage in het dak, zijn er drie bomen omgewaaid en is de parkeerplaats overstroomd. Het bedrijf van Trump heeft zelf nog niets gemeld over de gevolgen van Irma.

Orkaan Wilma

In 2005 raasde orkaan Wilma door het Caribisch gebied en over Florida, toen liep Mar-a-Lago ook ernstige schade op. Trump kreeg 17 miljoen dollar van de verzekering, maar journalisten vroegen zich af of hij wel zoveel schade had geleden.

De Associated Press sprak personeel en gasten, die zeiden dat er niet veel schade was. Twee weken na de orkaan trouwde Trumps zoon Donald Jr. er en op dat feest kwamen 370 gasten. Op de foto's was weinig te zien van eventuele gevolgen van Wilma.

De plaatselijke autoriteiten kregen ook geen aanvragen binnen voor een bouwvergunning. Als er voor 17 miljoen dollar schade was, dan hadden we er zeker van geweten, zei een voormalig medewerker van de gemeente tegen AP.

Zelf erkende Trump ook dat hij het geld van de verzekering niet allemaal uit hoefde te geven: hij had het in zijn bedrijf gestoken en verklaarde dat de voorwaarden van de verzekering niet voorschrijven dat je het geld investeert.

1/2Trump ontving in april de Chinese president Xi Jinping in zijn resort Mar-a-Lago AFP
2/2Trump ontving in april de Chinese president Xi Jinping in zijn resort Mar-a-Lago AFP

De schade die Irma nu heeft aangericht, heeft Trump in geval goed verzekerd. Hij heeft een verzekering bij het National Flood Insurance Program (NIFP), een regeling van de Amerikaanse overheid voor huiseigenaren aan de kust. Dus als Mar-a-Lago schade heeft, is ook Trump daarvoor via het NFIP verzekerd, bevestigde het NFIP aan de Huffington Post. Hij betaalt wel de volle premie, zonder subsidies, aldus de woordvoerder.

Er is veel kritiek op het NFIP: het rekent vaak te lage premies en lijdt al jaren zware verliezen. "Als het een normale verzekering was, zou het failliet zijn," zegt een hoogleraar die het beleid op dit terrein onderzoekt. "Maar het is een politiek spel vanwege de mensen die aan de kust wonen."

Zelf beschermen

Vorig jaar had het programma al een schuld van 23 miljard dollar aan het Amerikaanse ministerie van Financiƫn. En daar komen nu de kosten van orkaan Harvey in Texas en Irma in Florida nog bij. Critici zeggen dat de verzekering via de overheid mensen stimuleert om huizen te dicht bij de kust te bouwen. En het ontmoedigt het zelf beschermen van huizen, door ze bijvoorbeeld op een verhoging te bouwen. Want dat kost de eigenaar geld, terwijl de schade in noodgevallen voor de verzekering is.

Pogingen om de regels aan te passen en de vaak rijke eigenaren meer zelf te laten betalen, zijn nog niet geslaagd. President Trump ondertekende vlak na orkaan Harvey een verlenging van het programma tot 8 december. Het Amerikaanse hurricane season loopt tot eind november.