'Nationale Politie voert duizenden procedures tegen agenten'

De Nationale Politie voert duizenden rechtszaken tegen politieagenten, op allerlei niveaus. Dat kost zoveel geld dat het ten koste gaat van de veiligheid, stellen de politievakbonden ACP en NPB in EenVandaag.

"Alles wordt gejuridiseerd, wij schatten het conservatief in als we zeggen dat er tussen de vijftien- à twintigduizend zaken lopen", zegt ACP-voorzitter Van de Kamp. "Daarbij gaat het om duizenden juridische procedures, maar ook om duizenden bezwaarschriften, klachten."

Een woordvoerder van de Nationale Politie wil niet meteen reageren op de beweringen en zegt dat eerst moet worden vastgesteld hoe de bonden aan deze cijfers komen.

Niet duidelijk is wat voor soort zaken het zijn, maar omdat de informatie via de vakbonden naar buiten komt is aannemelijk dat het gaat om conflicten in de arbeidsrechtelijke sfeer.

Externe juristen

Dat het juridische gesteggel ten koste van de veiligheid gaat, komt volgens de bonden omdat de politie veel geld uitgeeft aan het inhuren van externe juristen.

Als de politie geen succes heeft in een procedure, volgt er vaak een hoger beroep. "[De politie] gooit er nog een paar extra juristen tegenaan in plaats van om de tafel te gaan zitten. Vaak zit onze vakbondsjurist in de rechtszaal tegenover vier tot vijf juristen van de politie", zegt NPB-voorman Jan Struijs.

Eerder meldde EenVandaag dat de politie kritische agenten eruit werkt via de Ziektewet. Dat heeft volgens de bonden honderden reacties opgeleverd. Vrijdag spreken ze met korpschef Akerboom over het probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl