Het ontwerp van team Selficient

Wedstrijd voor studenten: bouw in 10 dagen een duurzaam huis

"Je kan de Solar Decathlon een beetje vergelijken met de zonneautorace in Australië", zegt Eva Pijnappel van team Selficient. "Een wedstrijd met alleen maar studententeams. Alleen wordt deze wedstrijd gehouden in Amerika en gaat het om een zo duurzaam mogelijke woning te bouwen."

In de finale staan bijna alleen universiteiten en de Hogeschool Utrecht. Als enige Europese Hogeschool hebben ze de finale gehaald. "Wij zijn een beetje de underdog," zegt Eva.

Sponsoren, bedrijven en docenten die het team geholpen hebben zwaaiden vandaag de groep uit die dit weekend naar Denver afreist.

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Amerikaanse departement van Energie. In een soort mini-dorpje worden alle huizen van de finalisten tentoongesteld. Als het team volgende week arriveert hebben ze 10 dagen de tijd om hun huis op te bouwen. "Maar dat moet wel lukken", denkt Robin Stuiver, eindverantwoordelijk voor het bouwkundige deel van het huis.

Met zeecontainers is hun woning die ze op de Hogeschool Utrecht ontwikkelden en bouwden naar Amerika vervoerd.

Een jury beoordeelt de woningen op verschillende punten zoals architectuur, energievoorziening en innovatie. Maar er wordt ook gekeken of er een markt voor de woning is. Voor het eerst zijn er geldprijzen aan de wedstrijd verbonden. Als de HU er met de eerste prijs vandoor gaat nemen de studenten zo'n 250.000 euro mee naar huis.

Het team werkt aan hun inzending voor Solar Decathlon

Meegroeihuis

Het huis van team Selficient is circulair, dat wil zeggen dat de materialen en technieken steeds opnieuw te gebruiken zijn. En het is zelfvoorzienend: met behulp van zonnepanelen krijgt het energie en dankzij de warmtepomp wordt de woning op temperatuur gehouden. Er werkt inmiddels een team van 80 man aan, vanuit verschillende disciplines.

"En daar zat 'm juist de grote uitdaging in", zegt Thijs Morel. Hij is verantwoordelijk voor de installatie van de verschillende systemen, zoals de zonnepanelen en de waterpomp. Al die systemen moeten met elkaar samen kunnen werken.

"Berekenen hoe je je huis op de juiste temperatuur krijgt is één ding, je moet ook zorgen dat je daar genoeg energie voor hebt. En dat jouw berekening niet die van een ander in de weg gaat zitten."

Als je een kind krijgt, kan je dit huis makkelijk uitbreiden met een extra kamer.

Eva Pijnappel, team Selficient

Het bijzondere van het huis van team Selficient is dat het met je mee kan groeien, legt Eva uit. Als je bijvoorbeeld kinderen krijgt kun je makkelijk je huis uitbreiden met een extra kamer. Waar je dan ook energie en water hebt.

Juist de combinatie van circulair en modulair is wel heel nieuw, zeggen de studenten. "Daar hopen we ook op te kunnen scoren."

Hun gelikte promofilmpje laat zien hoe ze de traditionele manier van bouwen omver willen gooien. "We willen een nieuwe manier van bouwen introduceren, want in de traditionele manier verbruik je dingen in plaats van dat je ze hergebruikt," zegt Robin. "Als het gaat om klimaat vinden we gewoon dat er meer kan," voegt Eva toe. "We hopen hier mensen mee wakker te schudden."

Punten scoren

In hun 3D-impressie zien we een grote vrijstaande woning die niet misstaat in sommige ruim opgezette delen van Amerika "maar dit kan ook gewoon in een wijk in Utrecht staan hoor." volgens Robin. "En je kan ook denken aan een rijtjeshuisvariant. Maar nu willen we vooral punten scoren bij de Amerikanen," lacht hij.

Het team bestaat uit 80 studenten uit verschillende studierichtingen

Wat de voorspellingen betreft, zijn de studenten nog Hollands nuchter: "Ik schat in dat we wel in de bovenste helft gaan eindigen, misschien de vijfde plek," schat Robin voorzichtig in.

Op 15 oktober weet het team of ze winnen, maar Robin heeft het nu al veel opgeleverd. "Ik heb al zoveel geleerd dankzij dit project. Als je ziet met hoeveel bedrijven we hebben gesproken, wat we voor elkaar hebben gekregen, hoe ik mezelf ontwikkeld heb, dan lopen wij echt voor op de doorsnee HBO-er met z'n papiertje.

Thijs voegt toe: "Stel dat ik nog 2 jaar een master zou doen, dan zou ik nog niet zoveel ervaring op kunnen doen als ik nu heb gedaan. Wij zijn meer dan klaar voor de arbeidsmarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl