Nederlander Lensen bracht Hollandse School in jeugdopleiding Lazio

Aangepast
De jeugd van Lazio in het Olympisch Stadion in Rome Getty

Met Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Edson Braafheid en Ricardo Kishna was de Nederlandse inbreng in de selectie van Lazio de afgelopen jaren behoorlijk groot. Maar niet alleen het eerste elftal van de tegenstander van Vitesse in de Europa League bevatte oranje tinten. Het hoofd van de jeugdopleiding was ook een Nederlander: Joop Lensen.

Drie jaar geleden kreeg Lensen bij de Romeinse club de opdracht om de jeugdopleiding naar een hoger plan te tillen. Eerst nog als adviseur, daarna als hoofd van de academie. Het was een veelbesproken overgang in Italië. Een Nederlander die voor een revolutie moest zorgen bij de Lazio-jeugd?

"Italië is natuurlijk een voetballand bij uitstek, dus men keek wel raar op", vertelt Lensen. "Het was niet eerder voorgekomen dat een buitenlander verantwoordelijk werd voor de jeugd van een grote Italiaanse club."

Joop Lensen Getty

Model Ajax en FC Barcelona

De 55-jarige Lensen werkte eerder onder meer bij de KNVB en was hoofd jeugdopleiding bij AZ (2000-2005) en Fenerbahçe (2005-2006). In Rome kreeg hij de taak om een opleiding neer te zetten naar het model van Ajax en FC Barcelona. Een ambitieus plan, want de jeugdopleiding van Lazio stond niet hoog aangeschreven.

De opdracht kwam van Igli Tare, de Albanese oud-speler van Lazio, nu technisch directeur. "Hij is de belangrijkste man bij de club", aldus Lensen. "Bij hem is goed goed en slecht slecht. Simpel. Meestal zijn we het eens."

Lensen noemt een voorbeeld. "Wesley Hoedt had nog geen vol seizoen in de eredivisie achter zijn naam. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar wij zagen het in hem zitten. Voor een prikkie gehaald en nu met aardige winst verkocht aan Southampton."

Jeugdscoutingsapparaat

Het opzetten van een jeugdscoutingsapparaat was een van de eerste acties van Lensen in Rome. "Dat was er helemaal niet. In Rome loopt ongelooflijk veel talent rond, maar die kwamen niet naar ons. AS Roma had het makkelijk. Alle goede spelers gingen naar Roma of naar andere clubs, omdat Lazio geen scouting had."

"Binnen drie maanden hebben we alle spelers in Rome in kaart gebracht. In mijn eerste jaar hebben we 23 nieuwe spelers gehaald en in het tweede jaar 36."

Technisch directeur Igli Tare van Lazio Pro Shots

"Een overgang van een jeugdspeler van AS Roma naar Lazio was voorheen niet normaal, maar is ons wel gelukt", vervolgt Lensen. "Neem Nicolò Cesaroni. Een groot talent van 15 jaar. Die hebben we vorig jaar overgenomen van Roma."

"Ik heb zijn vader nog gesproken. Hij kon overal naartoe, naar Juventus, naar Atalanta, Bologna, clubs met een goede opleiding. Maar hij koos voor ons. Goed voor de club. Hij speelt nu in Onder-17."

Hollandse School

De jeugd van Lazio speelde de afgelopen jaren geen catenaccio volgens Italiaanse traditie, maar aanvallend voetbal volgens de Hollandse School. In een 4-3-3-systeem. Volgens het AAA-principe van Lensen: agressief, attractief en aanvallend.

"Hoewel in Italië alleen het resultaat telt, heb ik geprobeerd om bij de jeugd meer naar het individu te kijken. Dat vereist een andere benadering bij wedstrijden, wisselen, trainen. En het kost wedstrijden."

Lensen maakte zich ook sterk voor het samenvoegen van verschillende trainingslocaties naar Formello, het trainingscomplex van het eerste elftal. "Daar zijn ze nu nog mee bezig, met velden, kleedkamers, lichtmasten. Het kost tijd. Het is de bedoeling dat Onder-15, Onder-16, Onder-17 en Onder-19, de Primavera, alle jeugdteams van Lazio die landelijk spelen, allemaal daar gaan trainen."

Lazio won dit jaar de Italiaanse Supercup AFP

Resultaten

Deze zomer nam Mauro Bianchessi de taken van Lensen als hoofd jeugdopleiding over. "Dat was een gezamenlijk besluit", licht Lensen toe. "Ik ben grootvader geworden en zo kan ik vaker bij mijn kleinzoon zijn. Ik was elke dag in Rome en nu nog twee weken per maand. Ik doe nu alleen nog de scouting voor de Onder-17, Onder-19 en het eerste. Ik kijk veel wedstrijden, ook die van Vitesse heb ik gezien."

"Over een jaar loopt mijn contract af", aldus Lensen. "Dan is het klaar. Er is veel veranderd in mentaliteit en kwaliteit. Het is de bedoeling dat mijn opvolger daarop voortborduurt."

Eigen jeugd

De resultaten van het werk van Lensen zijn bij het eerste elftal niet direct zichtbaar. Er zit weinig eigen jeugd in de selectie, die voornamelijk uit buitenlandse aankopen bestaat. Lensen noemt Alessandro Murgia, een 21-jarige middenvelder, en Simone Palombi, een 21-jarige aanvaller, als uitzonderingen.

Over enkele jaren zien we mogelijk pas echt resultaat van het werk van Lensen. "De groep geboren in 2005 heeft de eliteronde gehaald en zat bij de beste vier van het land. Dat is uitstekend. En de lichtingen van 2004 en 2006 zijn ook heel goed."

Vitesse neemt het vanavond om 21.05 uur in Arnhem op tegen Lazio. De wedstrijd is te volgen via Langs De Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 en via ons liveblog op NOS.nl.

STER Reclame