Griekse stranden bij Athene met olie besmeurd

Aangepast
Een man probeert de aangespoelde olie op te ruimen AFP

Stranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene zijn vervuild met olie en teer. De stoffen komen uit een tanker met zo'n 2500 ton olie aan boord die zondag zonk voor de havenstad Piraeus. 300 ton olie zou al zijn weggelekt.

Om te voorkomen dat de olie zich verder zou verspreiden werden drijvende dammen aangelegd, maar door de harde westenwind is de olie daar toch doorheen gesijpeld.

Leegpompen

Op het eiland Salamina is 2,5 kilometer strand besmeurd en ook op veel stranden in Piraeus en ten zuiden van Athene, beter bekend als de 'Atheense Rivièra', ligt een dikke laag olie.

Op de stranden is een grote schoonmaakactie aan de gang. De gezonken tanker wordt leeggepompt, maar het duurt waarschijnlijk twintig dagen voordat alle olie over is gepompt in een ander schip.

De strandstoelen blijven vandaag ongebruikt AFP

Volgens het bedrijf dat is ingehuurd om de olie op te ruimen kan waarschijnlijk niet worden voorkomen dat nog meer olie de kust bereikt. Maar die olie wordt volgens het bedrijf dan wel meteen opgeruimd.

Critici vinden dat de Griekse regering niet snel genoeg heeft gereageerd op het zinken van de tanker. Een regeringswoordvoerder spreekt dat tegen en zegt dat binnen vier uur na het zinken van de tanker maatregelen zijn genomen om de olievervuiling tegen te gaan.

STER Reclame