Redding verzekeraar ASR levert staat uiteindelijk klein verlies op

Aangepast
De beursgang van ASR ANP

Verzekeraar ASR is geen eigendom meer van de overheid. De Staat redde het bedrijf tijdens de kredietcrisis in 2008. De overheid heeft nu de laatste aandelen van de hand gedaan.

Daardoor valt er nu precies te berekenen of de Staat winst of verlies heeft gemaakt op de redding van de verzekeraar. De verkoop van ASR-aandelen leverde de overheid een kleine 3,8 miljard euro op. De redding van ASR kostte de Staat destijds 3,6 miljard euro.

Als de winstuitkeringen en rentelasten mee worden gerekend blijft er onder de streep een verlies over van ruim 130 miljoen euro.

Stijgende koers

ASR ging vorig jaar naar de beurs. De laatste maanden liep de koers van het aandeel flink op waardoor de Staat zijn aandelen voor steeds meer kon verkopen. Tot vandaag had de staat nog een belang van 20,5 procent in ASR. Dat leverde nog ruim 1 miljard euro op.

In 2008 werd ASR als onderdeel van Fortis genationaliseerd. Het was een van de ingrepen waarmee de staat het omvallen van belangrijke financiële instellingen wilde voorkomen.

De Staat is nog eigenaar van ABN Amro. Die bank werd voor meer dan 20 miljard euro gered. Ook ABN Amro is inmiddels naar de beurs gebracht. De overheid bezit nog ruim 60 procent van de aandelen.

STER Reclame