De twijfels over Lazio-spits Immobile zijn weg

Aangepast
Ciro Immobile heeft weer gescoord tegen AC Milan Pro Shots

Vitesse moet vanavond (21.05 uur) in de Europa League Ciro Immobile in toom zien te houden. De spits van Lazio is na mislukte avonturen in Duitsland en Spanje tot wasdom gekomen. "Hij is echt gegroeid", zegt Bruno Giuntoli, kenner van het Italiaanse voetbal.

Bijna in zijn eentje sloopte de 27-jarige Immobile afgelopen zondag het kapitaalkrachtige AC Milan, waarmee hij zijn toegenomen status in Italië nog maar eens bevestigde. Door zijn hattrick, die leidde tot een uiteindelijke 4-1 zege, staat hij in het nog prille seizoen al op vier competitiegoals. "Ik denk dat hij er minimaal twintig gaat maken in de Serie A", zegt Giuntoli.

Balvast en tweebenig

Wat maakt deze Immobile nou eigenlijk zo goed? "Hij is balvast, tweebenig, kopsterk en heeft een vlammend schot. Echt iemand met een neusje voor de goal. Zijn enige minpunt is dat hij een beetje traag is. Als Vitesse ervoor kan zorgen dat ze Lazio ver van de goal houden, komen de kwaliteiten van Immobile minder tot hun recht. Maar hij is gewoon moeilijk te verdedigen."

1/2Ciro Immobile Pro Shots
2/2Typerend beeld van Ciro Immobile in het shirt van Dortmund Pro Shots

Sinds de spits terug is in zijn vaderland, bloeit hij weer op. Immobile maakte in de zomer van 2014 de stap naar Borussia Dortmund, nadat hij bij Torino met 22 goals topscorer was geworden in de Serie A. Maar in Duitsland, en later in Spanje bij Sevilla, verpieterde hij.

"Italianen zijn honkvast, willen graag bij hun familie zijn. Houden van lekker eten en mooi weer", verklaart Giuntoli. "De cultuurverschillen met bijvoorbeeld Duitsland en Engeland zijn behoorlijk groot. Italianen spelen liever in eigen land, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Immobile is mislukt in Dortmund en Sevilla, maar dat betekent niet per definitie dat hij slecht is. Dat laat hij nu ook wel zien."

Ciro Immobile bij de nationale ploeg Getty

Via Torino belandde Immobile vorig jaar zomer bij Lazio, waar hij afgelopen seizoen 23 keer het net vond. De vraag is dan ook waar zijn plafond ligt. Een volgende stap binnen Italië ligt het meest voor de hand.

Giuntoli: "Ik zie hem nog wel bij Juventus, AC Milan of Internazionale belanden. Nogmaals naar Duitsland gaat zeker niet gebeuren. Dat was voor hem een verschrikkelijke periode, ook buiten het veld. Wellicht wil hij in Spanje nog laten zien wat hij daadwerkelijk in huis heeft. Bij Atlético Madrid of zo. Dan moet het gehele plaatje wel kloppen, want in Rome voelt hij zich senang."

Positief verrast

Vanavond is Immobile te bewonderen in Arnhem, waar veel ogen op hem gericht zullen zijn. Vitesse-trainer Henk Fraser zal een list moeten verzinnen om de spits te beteugelen. Giuntoli is fan geworden van de targetman.

"Hij heeft zijn plekje gevonden bij Lazio én het nationale elftal. Bij de Azzurri zag ik eerder veel liever Éder in de basis, maar ik ben helemaal om. De twijfels over hem zijn weg. Immobile is echt gegroeid. Hij heeft mij positief verrast."

Vitesse neemt het vanavond om 21.05 uur in Arnhem op tegen Lazio. De wedstrijd is te volgen via Langs De Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl.

STER Reclame