Li Jie in actie tijdens de Olympische Spelen in Rio van 2016 Pro Shots

De Nederlandse tafeltennismannen zijn de EK sterk begonnen. De tafeltennissers, uitkomend in de tweede divisie, wonnen in Luxemburg hun wedstrijden tegen Engeland (3-0) en Ierland (3-0). Oranje, dat aantrad met Ewout Oostwouder, Laurens Tromer en Rajko Gommers, gaat hierdoor aan kop in de groep.

De wedstrijd tegen de Engelsen werd verrassend gewonnen. Engeland, de nummer twaalf van de wereldranglijst, werd vooraf sterker geacht dan het veel lager geplaatste Nederland (39ste). Alle partijen werden met 3-1 gewonnen door de Nederlanders. Het spannendst was het duel tussen Tromer en David McBeath: 12-10, 12-10, 10-12, 13-11.

Mindere start voor vrouwen

Bij de vrouwen, uitkomend op het hoogste niveau, verliep de start minder florissant. De wedstrijd tegen Roemenië ging kansloos met 3-0 verloren. Li Jie, Brit Eerland en Kim Vermaas hadden geen schijn van kans tegen de nummer zeven van de wereldranglijst.

De tweede wedstrijd tegen Luxemburg verliep een stuk beter. Eerland en Li (van de 54-jarige Ni Xia Lian, die eind vorige eeuw drie keer de Europese Top-12 won en in 2001 Nederlands kampioene was) wonnen hun partijen, waarna Vermaas in die van haar onderuit ging. Li wist in de vierde wedstrijd de overwinning alsnog binnen te slepen tegen het gastland.

Donderdag gaat het toernooi verder. Dan spelen de mannen hun derde wedstrijd tegen Denemarken en de vrouwen moeten dan winnen van Tsjechië.

STER reclame