Rohingya-vluchtelingen zijn een rivier overgestoken in buurland Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

'176 dorpen Myanmar leeg na vlucht Rohingya-bevolking'

176 Rohingya-dorpen staan leeg na de massale vlucht van de islamitische bewoners in de Myanmarese deelstaat Rakhine. Ook zijn inwoners uit 34 andere dorpen gevlucht, heeft de regering van Myanmar bekendgemaakt. In totaal zijn er volgens de regering 471 dorpen waar Rohingya leven.

Sinds een aantal weken is het geweld tegen Rohingya-moslims in Myanmar opgelaaid. Het boeddhistische land beschouwt hen niet als legitieme inwoners van het land, maar als illegale vreemdelingen. Ze hebben geen recht op identiteitspapieren en mogen niet werken, studeren of vrij reizen. Veel Rohingya vluchten daarom naar buurland Bangladesh. Volgens de VN zijn in drie weken tijd al bijna 400.000 moslims naar Bangladesh overgestoken.

Volgensde VN-kinderrechtenorganisatie Unicef verblijven er veel kinderen in de opvangkampen in Bangladesh. "Er zitten veel zieken tussen, kinderen met koorts en diarree. Er zijn ook veel kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, die in hun eentje zijn gevlucht. Zij hebben dubbele bescherming nodig, want ze lopen het risico om uitgebuit te worden", zegt woordvoerder Christophe Boulierac in het radioprogramma Nieuws en Co.

Een 14-jarige jongen vertelde me dat er militairen naar zijn dorp kwamen. Zijn moeder en zusje werden voor zijn ogen doodgeschoten.

Unicef-woordvoerder Boulierac

Unicef ziet dat de vluchtelingen Bangladesh blijven binnenstromen en de organisatie heeft geen signalen dat het aantal snel afneemt. Volgens Bouilierac zijn veel mensen getraumatiseerd door de plotselinge inval van de militairen in hun dorp. "Ik sprak met een 14-jarige jongen die er eenzaam uitzag. Hij vertelde me dat er militairen naar zijn dorp kwamen. Zijn moeder en zusje werden voor zijn ogen doodgeschoten, waarna hij in zijn eentje vluchtte. Hij liep dagenlang en kwam uiteindelijk bij een kamp. Toen ik hem vroeg hoe hij zich nu voelde zei hij: ik voel en denk niets, ik heb eten nodig en onderdak en daarna begin ik misschien eens met denken."

Rohingya-vluchtelingen komen bepakt en bezakt aan in Tuangiri, Bangladesh

Het leger van Myanmar begon een offensief nadat Rohingya-strijders een aantal politieposten in de provincie Rakhine hadden aangevallen. Daarbij kwamen tientallen burgers en militairen om het leven.

Geen toegang

Rohingya die willen terugkeren naar Myanmar kunnen niet op steun van de regering rekenen. De woordvoerder waarschuwde dat de vluchtelingen eerst gescreend worden voordat ze het land weer in kunnen.

Amnesty International sluit niet uit dat er veel meer dan de 176 genoemde dorpen zijn leeggelopen. Verschillende hulporganisaties proberen toegang te krijgen tot het gebied waar de Rohingya wonen, maar de regering van Myanmar laat niemand toe. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt de regering door zijn blokkade de levens van duizenden mensen in Rakhine in gevaar.

Eerder beschuldigde Amnesty het leger ervan landmijnen langs de vluchtroute van de Rohingya te leggen.

Een provisorisch nieuw tentenkamp in Kutupalong, Bangladesh

Onderdrukking

De regering van Myanmar ligt internationaal onder vuur vanwege de behandeling van de Rohingya. De leider van het land, Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, wordt verweten dat ze zwijgt over de onderdrukking van de moslims in haar land. Onder andere collega-Nobelprijswinaars Malala Yousafzai en Desmond Tutu uitten kritiek op Suu Kyi.

In Indonesië en Tsjetsjenië gingen duizenden moslims de straat op gegaan om te protesteren tegen de vervolging van de Rohingya in Myanmar. Later vandaag komt de VN-veiligheidsraad bijeen om te praten over de situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl