De kleuterschool op Sint-Maarten krijgt nu een betonnen dak

Aangepast
Mattijs van de Wiel / NOS
Geschreven door
Mattijs van de Wiel
verslaggever, op Sint-Maarten

De Prinses Beatrix Kleuterschool in het centrum van Philipsburg ziet er van buiten nog redelijk uit. Je ziet het niet meteen als je niet weet hoe het vóór de orkaan was. Maar er blijkt iets te ontbreken. Het dak is weg.

Kurt Ruan van de overheid van Sint-Maarten stapt over het puin naar binnen. "Pffff, ziet er moeilijk uit", verzucht hij als hij de puinhoop binnen ziet. Tussenmuren zijn ingestort, alles is nat. Meubels, boeken ... niks is nog bruikbaar.

Binnen is alles nat Mattijs van de Wiel / NOS

Ruan gaat vandaag de scholen langs, samen met een team Nederlandse militairen, van de afdeling genie. Ze hebben niet alleen wapens bij zich, maar ook een rolmaat en een fototoestel. Hun taak is om zo snel mogelijk in kaart te brengen wat er moet worden gerepareerd op Sint-Maarten. En dan vooral: wat er als eerste moet worden gerepareerd, nu bijna alle gebouwen beschadigd zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland en Sint-Maarten werken samen aan de wederopbouw

"We hebben ons eerst gericht op de vitale infrastructuur", vertelt commandant Maarten Zomer. Drinkwater, elektriciteit, de haven en de luchthaven. Toch hebben de meeste mensen nog geen stroom. "Dat komt omdat de energiecentrale een kapot dak heeft. Als dat gerepareerd is, en dat is een kwestie van dagen, kan bijna iedereen weer stroom krijgen."

De Nederlandse militairen zijn hier om de overheid van Sint Maarten te assisteren. En als het nodig is gaan ze zelf klussen. "Bij voorbeeld het laboratorium, daar komen de watermonsters binnen, waarmee het drinkwater getest wordt." Dat dak was ook stuk, dat hebben de Nederlanders zelf gerepareerd. "Dit zijn kleine dingen die een heel belangrijk kunnen zijn voor verbetering van de situatie."

De scholen zijn belangrijk omdat de kinderen nu nergens heen kunnen, zegt Ruan. Daarom moet deze school zo snel mogelijk worden hersteld. "We gaan een bouwvergunning aanvragen. We gaan het met een versnelde procedure doen, om alles weer op gang te krijgen."

Ruan wil dat het snel gebeurt, maar ook dat het goed gebeurt. "Aan lapwerk hebben we niks". Er zullen meer zware orkanen komen. Hij wil dat er nu een betonnen dak komt op deze school. Die daken hebben het meestal wel gehouden. "We gaan de bouwvoorschriften proberen aan te scherpen. En het moet behaaglijker worden in de klas". Misschien is dat dan het enige positieve aan deze orkaan. De school moet er beter van worden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is Irma's spoor van vernieling

STER Reclame