Cabinepersoneel KLM gaat vrijdag een uur staken

Aangepast
Een stewardess van KLM ANP

De grootste vakbond voor KLM-cabinepersoneel, VNC, roept leden en niet-leden op om vrijdag een uur het werk te onderbreken. Het plan is dat de stewardessen, stewards en pursers voor iedere vlucht die vanaf Schiphol vertrekt een uur het werk neerleggen. Na dat uur gaan ze naar de gate en daardoor kunnen vluchten dus pas een uur later dan gepland vertrekken.

De bond is vooral tegen een bezuinigingsmaatregel die KLM vorig jaar al doorvoerde. Op lange vluchten wordt sindsdien gevlogen met een personeelslid minder. De VNC eist dat dat in de nieuwe cao wordt teruggedraaid. Volgens de bond leidt de maatregel tot een minder goede service voor klanten.

Welk deel van het KLM-cabinepersoneel mee zal doen aan de actie is van tevoren moeilijk te zeggen. De bond zegt zelf te begrijpen hoe moeilijk het is om mee te doen: "Het ligt niet in de aard van ons als cabinepersoneel. Het is echter vijf voor twaalf en de hoogste tijd om KLM te stoppen in hun eindbod."

'Onbegrijpelijk en onverstandig'

KLM noemt de oproep onbegrijpelijk en onverstandig. "De bond verzet zich tegen een eindvoorstel met voor het eerst in jaren een structurele loonsverhoging, meer perspectief voor cabinebemanning, werkdruk verlagende maatregelen en een sterk verbeterde winstdelingsregeling."

De vliegmaatschappij zegt dat nog niet duidelijk is hoe groot de actiebereidheid is onder het personeel, maar dat de werkonderbreking mogelijk tot vertragingen zal leiden. KLM raadt klanten aan vrijdag de vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

STER Reclame