Massa-evacuaties in Rusland na 'spook-bommeldingen'

Aangepast
RT
@RT_com
WATCH LIVE: Evacuation near 3 Moscow train stations after bomb threat https://t.co/LLTxhrwKfL
10 maanden geleden

Op verschillende plaatsen in Moskou zijn in totaal 10.000 mensen geëvacueerd nadat er ongeveer gelijktijdig twintig bommeldingen binnenkwamen bij de politie. Alle aanwezigen in drie treinstations, meer dan tien winkelcentra en een gebouw van de universiteit werden door politieagenten naar buiten gestuurd. Er is niets gevonden dat erop wijst dat er daadwerkelijk gevaar dreigde.

In de afgelopen drie dagen werden andere Russische steden door soortgelijke dreigementen op hun kop gezet. In totaal 22 steden, tot diep in Siberië, kregen te maken met de raadselachtige bommeldingen. Daarbij werden in totaal zo'n 45.000 mensen uit scholen, overheidsgebouwen en winkelcentra gehaald. Nergens werden explosieven of andere verdachte materialen aangetroffen.

'Oekraïne'

De Russische opsporingsdiensten zeggen dat de anonieme dreigementen via internet worden geuit. Een bron bij de diensten spreekt volgens Russische media van "telefonisch terrorisme uit het buitenland" en wijst daarbij naar Oekraïne.

Rusland heeft voorheen geregeld te maken gehad met bloedige bomaanslagen. Zo vielen in Sint-Petersburg in april van dit jaar zeker veertien doden bij een aanslag in de metro. De Kirgizische dader kwam daarbij zelf om het leven.

Correspondent David Jan Godfroid houdt het ook voor mogelijk dat het hier om grootscheepse oefeningen gaat om de paraatheid van politie en hulpdiensten te testen, bijvoorbeeld met het oog op het WK voetbal, dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden.

STER Reclame