Merkel weigert uitnodiging Schulz voor tweede tv-duel

Aangepast
Via grote tv-schermen kijken kiezers naar het debat tussen Merkel en Schulz AFP

Bondskanselier en kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU) heeft een uitnodiging van haar SPD-tegenstander Martin Schulz voor een tweede tv-debat, afgeslagen. Schulz had Merkel in een brief opgeroepen nogmaals aan een debat deel te nemen om thema's te bespreken die in het eerste tv-duel niet ter sprake zijn gekomen.

Martin Schulz
@MartinSchulz
Ich habe heute Angela Merkel einen Brief geschrieben und sie zu einem zweiten TV-Duell aufgefordert.
10 maanden geleden

In het eerste debat, op 3 september, spraken de twee kandidaten uitgebreid over thema's als integratie, de vluchtelingencrisis en de Duitse Turkijepolitiek. Na het debat was er veel kritiek, waaronder van Merkel zelf, dat belangrijke sociale thema's als de zorg, het onderwijs en het pensioenstelsel niet of nauwelijks besproken zijn. Daar wilde Schulz met een tweede debat verandering in brengen.

Schulz krijgt bijval van SPD-fractieleider Thomas Oppermann, die zegt dat de Duitse kiezers recht hebben op een debat waarbij de dagelijkse problematiek in het middelpunt staat . De Duitse tv-zenders ZDF, ARD, RTL 1 en Sat.1, die het eerste tv-duel uitzonden, wilden al langer een tweede debat, maar Merkel weigerde dat.

Overdreven

Ook op de oproep van Schulz gaat Merkel dus niet in. Vanochtend maakte Merkels partij CDU bekend dat de bondskanselier met plezier heeft meegedaan aan het eerste debat, maar dat ze het daarbij laat.

De oproep is niet helemaal tevergeefs geweest, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Schulz wist natuurlijk dat Merkel hier niet mee akkoord zou gaan, maar hoopte aan te tonen dat Merkel het debat ontwijkt. Eerder al noemde hij de weigering van Merkel met tegenstanders in discussie te gaan 'een aanslag op de democratie'. Daar kreeg hij toen veel kritiek op, omdat het overdreven zou zijn. Nu Merkel dit nette verzoek heeft geweigerd, heeft hij z'n punt gemaakt. Zij het op een iets subtielere manier dan daarvoor."

STER Reclame