Wat wordt het vanavond Gio, twee of drie spitsen?

Aangepast
ANP

Feyenoord is na bijna vijftien jaar afwezigheid terug in de Champions League. De landskampioen viert vanavond (20.45 uur) zijn rentree op het hoogste Europese podium met een thuiswedstrijd tegen Manchester City.

Met een ploeg die ruim 850 miljoen euro aan transfergelden heeft gekost, is City zonder twijfel de favoriet in De Kuip. Bovendien heeft Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst een probleem: uitgerekend topscorer Nicolai Jørgensen raakte afgelopen weekeinde geblesseerd. Hoe gaan de Rotterdammers dat oplossen?

Van Bronckhorst heeft zijn strijdplan al een tijdje klaar, maar wilde gisteren nog geen details geven. "Het was voor mij geen puzzel. Het wegvallen van Nicolai Jørgensen heeft daar ook geen invloed op gehad", vertelde hij op de persconferentie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Bronckhorst trekt rookgordijn op voor City

Een mededeling die erop lijkt te wijzen dat Van Bronckhorst kiest voor Michiel Kramer als vervanger van de Deen. "Ik denk het wel", zegt Arman Avsaroglu, die vanavond het radiocommentaar doet in De Kuip. "Van Bronckhorst is iemand die altijd redelijk trouw blijft aan zijn systeem."

Een basisplaats voor de 28-jarige Kramer in de Champions League, dat zou wat zijn. In het seizoen 2015/2016 was hij nog de eerste spits in Rotterdam-Zuid, maar na de komst van Jørgensen werd de reservebank zijn vaste plek.

Vorig seizoen kwam de boomlange spits tot slechts drie basisplaatsen (twee in de KNVB-beker en één in de eredivisie) en vijf doelpunten. Dit seizoen viel hij in de eredivisie twee keer in.

De verwachtingen van Avsaroglu zijn dan ook niet al te hooggespannen. Hij had zelf voor het spitsenkoppel Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis gekozen. "Ik verwacht er niet al te veel van. Misschien dat hij wat verdedigers naar zich toe kan trekken, waardoor er ruimte komt voor Boëtius en Berghuis."

Vier mogelijkheden voor Feyenoord

4-3-3: de gebruikelijke opstelling, met Nelom voor de geblesseerde Haps en Kramer voor de geblesseerde Jørgensen.

5-2-3: met een versterkte verdediging en Kramer voor Jørgensen

5-3-2: met een versterkte verdediging en Boëtius en Berghuis als spitsenkoppel

4-4-2: met Amrabat als extra middenvelder en Boëtius en Berghuis als spitsenkoppel

Van Bronckhorst wil de sterrenploeg van Pep Guardiola bestrijden vanuit een hechte organisatie, gokkend op de omschakelmomenten bij balverlies van de Engelsen. "Dat is Europees voetbal", zei hij daar gisteren over.

Volgens Avsaroglu kan Feyenoord niet anders dan de verdediging versterken. "De kracht van City zit in de backs. Benjamin Mendy en Kyle Walker, die voor heel veel geld zijn gekomen, blijven maar rennen en voorzetten geven. Dan heb je mensen nodig in de defensie die daar achteraan blijven lopen."

De spelers van Feyenoord op het trainingsveld ANP

Op papier is de kans misschien klein dat Feyenoord wint, maar in De Kuip gelden vaak andere regels. Wat moet er gebeuren voor een Rotterdamse zege? "City moet een heel slechte dag hebben en Feyenoord een goede", stelt Avsaroglu. "Anders is het onmogelijk..."

"Misschien dat City door het stadion toch met enige vorm van intimidatie te maken krijgt. En krijgt Feyenoord daardoor juist vleugels. Feyenoord heeft in het verleden goede resultaten geboekt tegen topploegen. De 1-0 van vorig seizoen tegen Manchester United bijvoorbeeld. En de 2-0 tegen Sevilla in de Europa League in 2014 staat me nog goed bij."

Manchester City zal Feyenoord vanavond de bal gunnen, denkt de NOS-commentator, en hopen op een snelle goal uit een counter. "Maar vergeet niet dat City al heel lang geen uitwedstrijd in de Champions League heeft gewonnen. Het hele vorige seizoen is het niet gelukt. Guardiola zal blij zijn met een kleine geniepige overwinning in De Kuip."

Feyenoord-Manchester City is woensdag vanaf 20.45 uur rechtstreeks te volgen op NOS.nl via een liveblog en op NPO Radio 1. Een samenvatting van het duel is te zien in de reguliere televisie-uitzendingen.

STER Reclame