AFP

Cleveland Indians heeft door Detroit Tigers met 5-3 te verslaan een bijzondere mijlpaal bereikt. De ploeg won voor de eenentwintigste keer op rij en heeft daarmee het na-oorlogse record van de Oakland Athletics uit de boeken geslagen. In 2002 waren de Athletics twintig wedstrijden op rij ongeslagen.

De reeks van Oakland Athletics is beroemd geworden door het boek - en de gelijknamige film met Brad Pitt - Moneyball over technisch directeur Billy Beane.

Hij ontketende een revolutie in het honkbal door spelers op meer en andere statistieken te selecteren dan gebruikelijk was. Zo stelde hij voor weinig geld een team samen met spelers in wie andere ploegen het niet zagen zitten, maar dat zich kon meten met de rijkste clubs.

De filosofie van Beane werd al snel overgenomen door andere clubs in de MLB, waardoor het effect van de Moneyball-aanpak is afgenomen. Cleveland doet het anders. In het team dat voor de 21ste keer op rij won, is bijvoorbeeld voor vele miljoenen geïnvesteerd.

Het record hebben de Indians nog niet in handen. Dat staat met 26 wedstrijden al 101 jaar op naam van New York Giants, de voorloper van San Francisco Giants.

Door de zegereeks dendert Cleveland op de titel in de Central Division van de American League af. De ploeg is opnieuw een van de favorieten voor het bereiken van de World Series, de finale van het MLB-seizoen die ze vorig jaar in zeven wedstrijden verloren van Chicago Cubs.

STER reclame