RB Leipzig lijkt klaar om ook Europa te bestormen

Aangepast
Timo Werner, de ster van RB Leipzig Getty

RB Leipzig speelde acht jaar geleden nog in de vijfde Duitse divisie. Vanavond debuteert de club in de Champions League. Met een thuiswedstrijd tegen AS Monaco begint Leipzig aan een nieuw hoogtepunt in de nog maar korte clubgeschiedenis.

Kan Leipzig ook mee met de Europese top? Yvonne Gabriel volgt de ploeg voor de Duitse krant Bild en denkt dat Leipzig klaar is voor de Champions League. "Ze hebben goed ingekocht en een veel bredere selectie dan vorig jaar. Maar of ze ook weer tweede kunnen worden in de competitie? Dat vraag ik me af..."

Naby Keita viert de overwinning op HSV met zijn ploeggenoten ANP

Na de oprichting van RB Leipzig in 2009, toen energiedrankfabrikant Red Bull de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt overnam, ging het snel. Via de Oberliga Nordost, de Regionalliga Nordost, de 3de Liga en de 2de Bundesliga kwam de ploeg vorig jaar terecht in de Bundesliga.

Half november was Leipzig zelfs even koploper, er werd gedroomd van een kampioenschap, maar dat bleek net te hoog gegrepen. Leipzig werd met attractief voetbal knap tweede achter Bayern München. Een herhaling van dat succes in de competitie wordt moeilijk, zegt Gabriel.

Veel minder tijd voor de voorbereiding

"Het is een jonge ploeg die heel intensief speelt, met veel druk op de bal. Er wordt veel tijd gestoken in videoanalyses, de tegenstanders worden tot in de details bestudeerd. Dat kon vorig jaar nog, maar nu is er minder tijd, omdat ze nu ook doordeweeks spelen."

"Ik ben benieuwd of de spelers zich na de wedstrijd tegen Monaco ook goed kunnen voorbereiden op Mönchengladbach komend weekend. Nog eens tweede worden, wordt heel moeilijk, ik denk sowieso dat Borussia Dortmund dit jaar sterker is. Leipzig zal moeten gaan voor een plek die recht geeft op Europees voetbal."

UEFA Champions League
@ChampionsLeague
Timo Werner ✔️ Naby Keïta ✔️ Emil Forsberg ✔️ Jean-Kévin Augustin ✔️ Looking forward to seeing European debutants Leipzig in the #UCL? 💪
9 maanden geleden

Na de verrassende tweede plaats hadden clubs door heel Europa interesse in de spelers van Leipzig. Van een exodus was echter geen sprake. Technisch directeur Ralf Rangnick wilde niet dat zijn elftal uit elkaar zou vallen.

"Ik heb de selectie al snel duidelijk gemaakt dat we geen basisspelers gaan verkopen", zei hij aan het begin van de zomer. De vaste krachten bleven, alleen Naby Keita tekende een contract bij Liverpool, maar hij verkast pas in juli 2018 daadwerkelijk naar Engeland.

Jonge, hongerige spelers

"Het is ook niet zo gek dat de spelers uit zichzelf bleven", zegt Gabriel. "Met het vooruitzicht om Champions League te spelen is het voor de jonge spelers prima om bij Leipzig te blijven. De club had genoeg argumenten om ze vast te houden. Ik denk alleen niet dat dat volgend jaar weer gaat lukken als ze het ook in Europa goed doen."

Gabriel verwacht dat Leipzig mee zal kunnen in de Champions League, waar FC Porto en Besiktas de andere twee tegenstanders zijn in de groep.

"Met Bruma (overgekomen van Galatasaray) en Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) hebben Europese ervaring binnengehaald. Voor de jonge spelers, zoals spits Timo Werner, is alles nieuw. Ze zijn nog hongerig. Dat kan een voordeel zijn ten opzichte van de Europese vedetten."

RB Leipzig-AS Monaco is net als de zeven andere CL-wedstrijden van vanavond te volgen via het liveblog op NOS.nl. Feyenoord-Manchester City is van de eerste tot de laatste minuut te beluisteren in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.