Defensie van 140 miljoen geeft Manchester City meer aanvalskracht

Aangepast
Benjamin Mendy en Gabriel Jesus vieren een Manchester City-treffer Pro Shots

Het vergt een investering van zo'n 850 miljoen euro, maar dan staat er ook wat. Tenminste, daar gaan ze van uit bij Manchester City, vanavond (20.45 uur) de eerste tegenstander van Feyenoord in de Champions League.

City behoorde de afgelopen voetbalzomer tot de absolute top van de big spenders. De club gaf 242 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en werd daarin slechts overtroffen door Paris Saint-Germain, dat alleen al voor het strikken van Neymar en Kylian Mbappé meer geld kwijt was.

Maar ook de afgelopen jaren werd driftig de portemonnee getrokken. Zo betaalde City in 2015 maar liefst 76 miljoen euro aan Wolfsburg om de Belgische middenvelder Kevin De Bruyne te mogen overnemen.

Al met al heeft manager Pep Guardiola nu een ploeg ter beschikking die in totaal 853 miljoen euro aan transfergelden heeft gekost. Een duurdere formatie is er momenteel niet te vinden op de internationale velden.

Opkrikken

En eigenlijk was Guardiola nog niet eens uitgewinkeld. Met een aantal peperdure backs had hij zijn defensie al op orde gekregen, maar de Catalaan, die in zijn eerste Engelse jaar derde werd in de Premier League en in de Champions League niet verder reikte dan de tweede ronde, wenste ook in offensief opzicht nog versterking.

Zijn gedachten gingen uit naar pure afmakers als Alexis Sanchez (Arsenal) en Mbappé (toen nog AS Monaco). Dat feest ging echter niet door.

Manchester City-spits Sergio Agüero EPA

De oplossing voor het opkrikken van het scorend vermogen van de ploeg lijkt Guardiola inmiddels binnen zijn selectie te hebben gevonden. Afgelopen zaterdag walste Manchester City met 5-0 over Liverpool heen en ontpopten de onvolprezen Argentijn Sergio Agüero en de nog jonge Braziliaan Gabriel Jesus (20) zich tot een dodelijk spitsenduo.

Speciale sfeer

De trainer was vooral in zijn nopjes met het onzelfzuchtige optreden van Agüero, die Jesus een treffer gunde hoewel hij ook zelf voor succes had kunnen gaan. "Dat deed mij veel", bekende Guardiola.

"Natuurlijk willen ze allebei scoren. En dat hebben we ook nodig. Maar door zo'n actie zal Gabriel een volgende keer ook eerder naar Sergio passen als dat beter is. Het zorgt ook voor een speciale sfeer in de kleedkamer."

Bijna clubtopscorer

De 1-0 tegen Liverpool was voor Sergio Agüero al zijn 171ste doelpunt voor Manchester City, dat hem in 2011 van Atlético Madrid overnam. De 29-jarige Argentijn heeft nog maar zes treffers nodig om clubtopscorer Eric Brook (1928-1940) te evenaren.

Wel is Agüero met 124 goals al de meest scorende niet-Europeaan in de Premier League. Hij liet Dwight Yorke uit Trinidad & Tobago achter zich.

Bleef de komst van een prijzige aanvaller uit, de club tastte wel diep in de buidel voor het aantrekken van drie vleugelverdedigers. Opmerkelijk diep zelfs. De van AS Monaco overgenomen Benjamin Mendy (23 jaar) werd door de transfersom van 56,5 miljoen euro zelfs de duurste verdediger ter wereld.

Maar dankzij zijn komst en die van Kyle Walker (54,3 miljoen, Tottenham Hotspur) en Danilo (30 miljoen, Real Madrid) is de defensieve zekerheid gestegen en kan met meer mankracht de aanval worden gekozen, zo redeneert Guardiola. Met een doelsaldo van 10-2 na vier competitieduels lijkt hij het gelijk aan zijn zijde te hebben.

Zeldzaam

Voor de creativiteit op het middenveld zorgen de Spanjaard David Silva en Kevin De Bruyne, het paradepaardje van de ploeg. "Spelers met zijn kwaliteiten zijn zeldzaam", roemt Guardiola de rossige Belg.

"Hij loopt veel, beweegt veel, vecht voor de bal, helpt medespelers. Als hij goed in zijn vel zit, is-ie in staat te doen wat hij wil."

Kevin De Bruyne (rechts) in actie tegen Liverpool Pro Shots

En dat is veel. Oud-voetballer Gary Neville vergeleek hem al met David Beckham, jarenlang zijn ploeggenoot bij Manchester United. "Zijn passing is fantastisch. Elke trap komt precies op de plek die hij bedoelde. Veel spelers passen de bal in een ruimte of gewoon het strafschopgebied in, maar hij heeft de kwaliteit om echt een speler uit te zoeken. Beckham had dat ook. Geweldig om naar te kijken."

De Bruyne op zijn beurt is blij met de nieuwelingen om zich heen. "We zijn onmiskenbaar stabieler geworden. Er is meer evenwicht in het team, zowel aanvallend als verdedigend zijn we erop vooruit gegaan en de ploeg heeft een frisse en jonge uitstraling gekregen. We zijn bezig met een project. Maar dat kost tijd. En geld."

STER Reclame