Bendeleden mogen drugsgeld houden door fouten OM

Aangepast

Zes veroordeelde leden van een Brabantse drugsbende kunnen hun crimineel verdiende geld houden door fouten van het Openbaar Ministerie. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De rechtbank spreekt van een "nalatige en diffuse handelwijze" van het OM in de miljoenenclaim tegen de bendeleden.

Hierdoor kwam volgens de rechtbank de rechtszekerheid in het geding. Het OM is daarom niet-ontvankelijk verklaard, wat betekent dat de zaak om het criminele geld af te pakken wordt stopgezet.

Miljoenen

Al drie jaar probeert justitie de criminele winst van de zes veroordeelden af te pakken. In die jaren kwam de officier van justitie steeds met andere bedragen die de criminelen zouden moeten terugbetalen.

Volgens Omroep Brabant werd er bijvoorbeeld eerst gesproken van 37 miljoen euro. Later werd dat 23 miljoen. Ook de bedragen per crimineel zouden steeds veranderen.

De rechtbank stelt in het vonnis dat de officier van justitie zich "onvoldoende wilde inspannen om de vermogenspositie van de veroordeelden te inventariseren". Ook deed hij geen verslag van zijn onderzoek, terwijl de rechtbank dat wel had geëist. Het afgelopen jaar werd er volgens de rechtbank helemaal geen onderzoek meer gedaan.

Drugshandel

De veroordeelden zouden het geld hebben verdiend met het importeren van hasj uit Pakistan en het exporteren van hennep en hasj naar Engeland en Italië.

De leider van de bende werd in 2012 kort voor het begin van zijn strafzaak doodgeschoten. Zes medeverdachten kregen celstraffen tot zes jaar.

STER Reclame