Aangepast

Sint-Maarten krabbelt langzaam op

Het huis van Curtis Vanterpool op Sint-Maarten is volledig verwoest. En al voor de tweede keer. De vorige keer was het orkaan Luis deze keer Irma. Vanterpool woont in de wijk Dutch Quarter, een van de armste wijken van het eiland met de meest kwetsbare huizen. Het is dan ook het zwaarst getroffen gebied.

"22 jaar geleden hebben we alles herbouwd, nu is alles weer weg. Achter mijn huis stond het huis van mijn neef en nicht. Dat is helemaal weggevaagd terwijl ze in Nederland waren. Ze hebben niets om naar terug te komen", zegt Vanterpool tegen Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma.

Ontreddering

De omvang van de schade op Sint-Maarten is enorm. Ruim negentig procent van de bebouwing heeft schade, bleek vandaag. Een derde daarvan is compleet verwoest. Er zijn mensen die helemaal niks meer hebben. Geen dak boven hun hoofd, geen kleding meer. De wederopbouw gaat heel veel geld kosten.

"Dit gaat alle verbeelding te boven", zei koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan het eiland. "Overal waar je kijkt zie je vernieling, zie je ontreddering."

  • Nieuwsuur
    Curtis Vanterpool woont in de Dutch Quarter, de arme wijk op het eiland
  • Nieuwsuur

Koning Willem-Alexander, die is rondgeleid en door hulpverleners is bijgepraat, sprak ook met de eilandbewoners. "Ik ben ervan overtuigd dat Sint-Maarten er weer bovenop komt. We kunnen geen wonderen verrichten. We staan in goede en slechte tijden als Nederland klaar voor Sint-Maarten", zegt de koning.

  • Nieuwsuur
    Jennifer Carty, dj bij radiostration Laser 101
  • Nieuwsuur
    Mensen gaan op pad voor water
  • Nieuwsuur
    Watervoorziening

Jennifer Carty is dj bij radiostation Laser 101. Ze vervulde nadat orkaan Irma had huisgehouden een spilfunctie in de communicatie, omdat haar station via noodantennes nog kon uitzenden.

"Radio was de enige hoop voor luisteraars. We kregen en krijgen veel telefoontjes, emotionele telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar hun familie. Dat voelt als een grote verantwoordelijkheid", zegt Carty.

Er was op Sint-Maarten radio mogelijk met behulp van een noodgenerator. Die noodgeneratoren werken 1 of 2 uur en gaan dan uit, en later weer aan.

Er komen maar af en toe watertrucks.

Bewoner Sint-Maarten

Het station van Carty roept om waar de waterdistributie is. Niet altijd drinkwater. Een watertruck komt met water om de wc door te spoelen. "De waterleiding werkt niet", zegt een vrouw. "Dat is een groot probleem. We kunnen niet doorspoelen, maar ook de kinderen niet wassen en voeden. Overal waar ik ben probeer ik water te halen."

Naast haar staat een man, ook op zoek naar water. "Na orkaan Luis konden we nog water halen bij het tankstation. Nu is dat moeilijk. Er komen maar af en toe watertrucks."

  • Nieuwsuur
    Kinderen op het vliegtuig
  • Nieuwsuur
    Notaris

Buiten het vliegveld op Sint-Maarten wachten mensen met parasolletjes. Toeristen, maar ook kinderen die geëvacueerd moeten worden en door hun ouders op het vliegtuig worden gezet. De scholen zijn dicht zijn en ouders moeten hun handen vrij houden voor de opbouw.

Een mobiele notaris zit achter een tafeltje en regelt dat de kinderen zonder hun ouders mogen vliegen. Een moeder is emotioneel en klemt haar dochter tegen zich aan. "Ze moeten weg omdat wij hier moeten opbouwen, dat is moeilijk. Daarna moeten we maar zien."

We will rise again, dit is Sint-Maarten.

Getroffen bewoner

Het Franse deel van Sint-Maarten kan inmiddels rekenen op geld uit Brussel voor de wederopbouw, maar dat is nog onzeker voor het Nederlandse deel. Sint-Maarten heeft een aparte status: het is een land binnen het Nederlandse koninkrijk.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen bekijkt nu hoe de kosten van het herstel gefinancierd kunnen worden. "Het moet gewoon betaald worden", zei Ploumen voor een extra vergadering van het kabinet over de gevolgen van de orkaan.

"We hebben alles verloren", zegt Curtis Vanterpool. "Maar we wonen nu eenmaal in een orkaangebied. We moeten gewoon opnieuw beginnen." Een andere bewoner beaamt dat. "Het was de ergste orkaan ooit, maar we will rise again, dit is Sint-Maarten. We vallen hard, maar staan op en worden sterker."

Sint-Maarten krabbelt langzaam op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl