In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zorgautoriteit roept Emergis en zorgverzekeraars op het matje

De Zeeuwse zorginstelling Emergis en verzekeraars Zilveren Kruis zijn op het matje geroepen door de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook zorgverzekeraar CZ is uitgenodigd voor overleg.

Aanleiding is de stop die de instelling heeft ingesteld voor patiënten van Zilveren Kruis. Volgens Emergis heeft de verzekeraar niet genoeg zorg ingekocht.

De zorgautoriteit vindt de patiëntenstop onacceptabel. Zilveren Kruis en Emergis moeten nu aan de waakhond uitleggen waarom de "drastische maatregel" is genomen en hoe de situatie wordt opgelost.

Dwangsom

Emergis en de zorgverzekeraars hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor Zeeuwse patiënten, vindt de zorgautoriteit. Emergis heeft de enige ggz-instelling in Zeeland die psychische hulp verleent aan mensen.

De zorginstelling luidde eerder de noodklok over de financiële situatie.

CZ en Zilveren Kruis hebben naar de mening van Emergis dus niet genoeg zorg ingekocht. Om te voorkomen dat patiënten van de twee verzekeraars vanaf 1 oktober niet meer welkom zijn, moesten de twee met meer geld over de brug komen.

Maar het gesprek tussen Emergis en Zilveren Kruis liep vast. Er kwam geen oplossing. Daarom kunnen Zilveren Kruis-verzekerden niet meer terecht bij de zorggroep.

Met CZ, is de zorginstelling nog wel in gesprek. Emergis heeft volgens Omroep Zeeland nog hoop dat die gesprekken de komende weken goed worden afgerond.

De zorgautoriteit mag dwangsommen opleggen aan zorgverzekeraars, om ze te dwingen alsnog de juiste zorg te leveren. Zover is het nu nog niet.

Advertentie via Ster.nl