Jake Gyllenhaal (links), die Bauman (rechts) speelt in de film
NOS NieuwsAangepast

Film overlevende aanslag Boston in première in revalidatiecentrum

Hij was in 2013 tijdens de marathon van Boston zijn vriendin aan het aanmoedigen, die toen aan het laatste stuk van haar race bezig was. Jeff Bauman stond in de buurt van de finishlijn, toen kort na elkaar twee bommen ontploften. Door de impact van de explosie verloor hij beide onderbenen. Een lange revalidatieperiode volgde, waarin Bauman zijn memoires schreef. Die memoires zijn nu verfilmd.

In de Verenigde Staten gaat Stronger vandaag in première. Die première is in de gymzaal van revalidatiecentrum Spaulding, waar Bauman samen met andere overlevenden van de aanslag werkte aan zijn herstel. De film is deels in het revalidatiecentrum opgenomen.

De regisseur, David Gordon Green, zette echte ziekenhuismedewerkers in om de film zo 'echt' mogelijk te maken, zegt hij tegen filmsite IMDb. Zo spelen de dokter en verpleegster die Bauman behandelden zichzelf. De film gaat over de worsteling van Bauman met posttraumatische stress, het weer leren lopen en zijn afkeer voor het woordje 'held'.

Jeff Bauman rust tijdens een therapiesessie in het revalidatiecentrum. Deze foto won een Pulitzerprijs in 2014.

Bauman heeft geholpen bij het pakken van de daders van de aanslag. Hij identificeerde vanaf zijn ziekenhuisbed een van hen.

"Wat je ook meemaakt in je leven, Jeff laat zien dat je alles kan overwinnen," zegt Jake Gyllenhaal, die Bauman speelt in de film, tegen Reuters. Tatiana Maslany van de televisieserie Orphan Black speelt de rol van Erin Hurley, Bauman's vriendin. De film Stronger is vanaf 5 oktober ook in Nederland te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl