Air Berlin schrapt vluchten om ziekmeldingen, 'bestaan in gevaar'

Aangepast
Bart Kamphuis / NOS

De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, die vorige maand faillissement aanvroeg, heeft zo'n 70 vluchten geannuleerd nadat piloten zich hadden ziek gemeld. In een memo, dat is ingezien door persbureau Reuters, zegt de directie dat het voortbestaan van de maatschappij in gevaar komt door de ziekmeldingen.

Vorige jaar leed het bedrijf 780 miljoen euro verlies. Toen grootaandeelhouder Etihad vorige maand liet weten er geen geld meer in te willen steken, kwam het bedrijf in acute geldnood.

Investeerders hebben tot 15 september de tijd om een bod doen op de noodlijdende maatschappij. De ruim 200 piloten die zich vandaag hebben afgemeld willen vermoedelijk voorkomen dat een concurrent het bedrijf of delen van het bedrijf opkoopt, waardoor ze hun baan kunnen verliezen.

Niet de juiste manier

Lufthansa zou overwegen 90 vliegtuigen van Air Berlin over te nemen. Ook Ryanair heeft interesse getoond om een deel op te kopen. De Duitse investeerder Hans Rudolf Woehrl zegt dat hij het hele bedrijf zou willen kopen.

De directie schrijft in het memo dat de massale ziekmeldingen slecht zijn voor het aanzien van het bedrijf. Gevreesd wordt dat de actie van de piloten investeerders afschrikt, waardoor veel banen moeten verdwijnen, als het bedrijf al kan blijven bestaan.

De Duitse vakbond voor cabinepersoneel zegt dat er geen stakingsactie door de bond is georganiseerd en noemt de ziekmeldingen "verrassend". Volgens de bond is de actie van de piloten niet de juiste manier om banen te redden.