NOS NieuwsAangepast

Gedenkteken vermoorde Russische oppositieleider Nemtsov verwijderd

Een gedenkteken dat in Moskou was opgehangen voor de vermoorde Russische politicus Boris Nemtsov is weggehaald. Russische media melden dat het bordje, dat sinds een week aan de oude woning van Nemtsov hing, is verwijderd door pro-Kremlin-activisten.

Op sociale media zijn foto's geplaatst waarop mannen te zien zijn met het bord. Ze zeggen dat ze het hebben afgegeven bij een politiebureau.

De autoriteiten in Moskou hebben niets bekendgemaakt over de verwijderde gedenksteen. Gisteren meldden de autoriteiten wel dat ze overwogen het bord te verwijderen. Volgens de gemeente is er nooit toestemming gevraagd om het op te hangen.

Andere gedenktekens

Boris Nemtsov, destijds een van de belangrijkste politieke tegenstanders van president Poetin, werd in 2015 op nog geen honderd meter van het Kremlin doodgeschoten. In juli werd Zaoer Dadajev, een voormalig officier bij de veiligheidsdienst van de Tsjetsjeense leider Kadyrov, veroordeeld voor de moord. Hij kreeg twintig jaar cel.

Er zijn verschillende initiatieven geweest om gedenktekens te plaatsen voor Nemtsov. Vorig jaar weigerde de burgemeester van Moskou nog een gedenkplaat te plaatsen op de brug waar de oppositieleider werd vermoord. In Nizjni Novgorod, waar Nemtsov in de jaren negentig gouverneur was, kwam wel groen licht voor een bord op zijn voormalige woning, maar dat is nog niet geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl